Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alessandro ”Alesso” Lindblad berättar om framgångens baksida i sitt sommarprat. Bild: Simone Arveda
Alessandro ”Alesso” Lindblad berättar om framgångens baksida i sitt sommarprat. Bild: Simone Arveda

Sommar i P1: Alessandro “Alesso“ Lindblad

Efter drygt tio år DJ har Alessandro Lindblad sett både fram- och baksidan av framgången. Men han är inte alltid så bra på att förmedla det.

Det kan vara svårt att recensera ett sommarprat. Vad ska man egentligen bedöma – vad som berättas eller hur det berättas? I Alessandro Lindblads fall får det bli det förstnämnda, någon mästerberättare är han tyvärr inte.

Han återger hur hans bästa vän Ricardo sparkas ihjäl när de är 16 år, vilket präglat resten av hans liv. Efter begravningen isolerar sig Alessandro framför datorn och gör låtar, tills han till slut lyckas bli uppmärksammad av förebilden Sebastian Ingrosso. Så drar karriären som house-DJ igång.

Det blir allt större arenor, vildare fester och sömnlösa nätter på hotell med alkoholen som enda sällskap. Varje framgång föder ny press både inifrån och utifrån.

Vem?

Alessandro “Alesso“ Lindblad är 29 år, född och uppvuxen i Stockholm och numera bosatt i Stockholm och Los Angeles.

En av Sveriges i dag mest framgångsrika musikproducenter och DJ:s.

Har spelat inför ett fullsatt Globen, på Coachellafestivalen och har rankats som en av världens bästa DJ:s.

Till slut lyckas närstående rycka Alessandro Lindblad ur den destruktiva spiralen. ”Annars hade jag kanske inte varit här i dag”, konstaterar han, vilket är precis vad genrekollegan Tim ”Avicii” Bergling inte är.

Sommarpratet riskerar ibland att välta över i en ren housekavalkad, men gnistrar till när Lindblad hittar det konkreta. Hur stressen fick honom att tvångsmässigt fråga alla om han såg sjuk ut. Hur han såg nyhetshelikoptrarna börja hovra över Tim Berglings hus efter att hans död blivit känd.

Han landar i frågan: ”Är att få leva ut sin dröm detsamma som att vara lycklig, eller är lycka att vara tillfreds med sig själv?” En klassisk 30-årskris, även om alla som upplever den inte har varit förband till Madonna.

Sommarpratare 13 juli: Emma Örtlund, fotomodell, skådespelare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.