Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Ekdal hade kunnat stanna längre i det svåra i sitt sommarprat. Men skojig är han, tycker GP:s recensent. Bild: Simone Arveda
Albin Ekdal hade kunnat stanna längre i det svåra i sitt sommarprat. Men skojig är han, tycker GP:s recensent. Bild: Simone Arveda

Sommar i P1: Albin Ekdal

Albin Ekdal skrapar mest på ytan när det ska pratas känslor och baksidor med proffslivet. Samtidigt är fotbollsspelaren oväntat rolig i sitt sommarprat.

Det kanske är fördomsfullt av mig att förvänta mig ett slätstruket och platt sommarprat, bara för att det är en idrottsman som sitter bakom mikrofonen. Men det gör jag i alla fall. Och till en början blir jag inte motbevisad.

Albin Ekdal pratar om hur han fick corona i Italien och inte fick träna på 46 dagar. Jobbigt, men inget som direkt bränner till. När han kommer till baksidorna med proffslivet, som ensamhet och fomo, skrapar han mest på ytan. Han hade gott kunnat stanna upp mer i det svåra.

Ekdal åkte på Morandibron bara timmar innan den rasade, med 43 dödsoffer som följd. Men även detta avhandlas snabbt.

LÄS MER: Robin Söderling: ”Googlade sätt att begå självmord”

Vem?

Albin Ekdal är fotbollsspelare i svenska landslaget och i italienska klubben Sampdoria. Han är 30 år och född och uppvuxen i Hässelby, Stockholm.

Blev tre år i rad utsedd till Årets mittfältare på Fotbollsgalan. I landslaget debuterade han 2011 och han har även varit proffs i klubbar som Juventus, Bologna och Cagliari. Som ung spelade han i moderklubben Brommapojkarna, där han var med och vann Gothia Cup tre gånger.

Tids nog vinner han ändå över mig på sin sida. Jag kommer på mig själv med att skratta på oväntade ställen, killen är ju faktiskt rolig.

LÄS MER: Greta Thunberg får 10 miljoner – skänker bort allt

Som när han som 17-åring ska läkarundersökas av storklubben Juventus och har varit på hemmafest dagen innan. Eller när han vaknar upp på en sjukhustoalett med ”snoppen i det fria” och med kiss över hela sig, efter att ha ramlat in i ett bord på en tysk bar. Anekdoten om de italienska barnmorskorna, som inte vet vilket av alla nyfödda barn som är hans, är också underbar.

Han gör även ett viktigt inlägg om machokulturen i omklädningsrummen. Och när han beskriver känslorna kring att representera sitt land i ett mästerskap till introt av Fatboy Slims ”Right here right now” kan jag nästan, nästan känna hans gåshud.

LÄS MER: Sommar i P1: David Sundin

Sommarpratare 26/7:

Camilla Lif, präst och tillförordnad kyrkoherde.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.