Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agneta Pleijels Sommar i P1 berör livet som en skrivande och läsande människa. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Agneta Pleijels Sommar i P1 berör livet som en skrivande och läsande människa. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1 - Agneta Pleijel

Skrivandet och läsandet står i fokus för författarinnan Agneta Pleijels Sommar i P1. Det hade lätt kunnat bli tröttsamt, med det ordrika och knivskarpa berättandet håller intresset uppe tiden ut, skriver GP:s Alexander Hultman.

Det blir en resa tillbaka till 1960-talets Göteborg i Agneta Pleijels senaste roman, “Doften av en man”. Där får hon efter ett flertal kärlekshistorier, de flesta olyckliga, den bittra insikten om att detta att vara kvinna är likvärdigt med att vara underordnad.

Det tar tid att hämta sig från denna insikt, som födde en ilska som var bra. Kampen för jämlikhet är världens längsta revolution, säger Agneta Pleijel och avslutar passagen med att dra på Monica Zetterlunds “Vart tar vinet vägen”. Ett metoo för 60-talet.

Vem?

Den senast utkomna självbiografiska boken Doften av en man uppmärksammades stort liksom den första memoardelen Spådomen. Har gett ut tre diktsamlingar och nio romaner som är översatta till en rad språk.

Har fått Svenska Akademiens nordiska pris bland många andra utmärkelser. Det stora genombrottet kom med romanen Vindspejare. Varit kulturchef på Aftonbladet, ordförande för Svenska PEN och professor vid Dramatiska Institutet.

Om skrivandets pris

Men det är skrivandet, och läsandet som hennes Sommar i P1 handlar om. Att läsa och skriva är att ingå ett samtal i en annan dimension. Något du inte kommer åt någon annanstans.

Men det handlar också om den andra sidan av myntet. Om ensamhet, utsatthet, hudlöshet. Priset den som vill vara uppriktig får betala.

Men att skriva är att tillåta sig att vara ensam.

Resultatet blir en nittio minuter okonstlad hyllning till skrivandets kraft, men också dess våndor, från en av våra främsta kulturpersonligheter. Berättandet är ordrikt, men också knivskarpt.

Det är en uppmaning till alla därute att våga, men också en reflektion kring att fiktionen ger oss "rätt att hitta på”.

“Sjunk som en sten mot din egen unika botten. Och glöm inte att du är värdefull”, avslutar Agneta Pleijel sitt program. Jag ska försöka ta med mig det.

Nästa sommarpratare 8/8: Erik Lundin, musiker, rappare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.