Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 med David Eberhard sändes måndag 2 juli. Bild: Mattias Ahlm
Sommar i P1 med David Eberhard sändes måndag 2 juli. Bild: Mattias Ahlm

Som en svensk Jordan B Peterson

Författaren och psykiatern David Eberhard sommarpratar om vikten av att få kämpa.

Sommar i P1

David Eberhard, psykiatriker, författare

Måndag 2 juli

”I ett land där alla bara vill leva så länge som möjligt och så smärtfritt som möjligt så riskerar vi att missa att verkligen leva.”

Så avslutar Jordan B P… förlåt psykiatern och författaren David Eberhard sitt sommarprat och sällar säg till kören av konservativa röster som borrar sig in i den mänskliga existensen för att förklara varför meningen med livet är kampen.

Men det vore inte Sommar i P1 om det var en tonsatt ledartext. Han berättar om egna misslyckanden till tonerna av smäktande P3-powerballader. Om hur han genom att lägga sig platt inför sina partners vilja skapat ett pärlband av havererade äktenskap. Om hans chefsjobb på en psykakut där han fått sin övertygelse om att många som söker hjälp inte är kliniskt deprimerade utan bara är olyckliga.

I det kan han ha rätt. På individnivå. Men medan Peterson stannar där ska Eberhard prompt skylla på staten. Som om det var ett problem att människor i Sverige har det tryggt. Nä. Istället för att backa behovstrappan bakåt borde vi snarare titta uppåt. Hur kan vi, trots välfärd, utmana oss till mening?

Sommarpratare 3 juli: Kent Wisti, präst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.