Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Att mobba min barndomsstad har varit en folksport sedan Pinocchio gick i kortbyxor”, konstaterar Johan Lindqvist inspirerad konstnären Jim Dines staty. Bild: ADAM IHSE / TT
”Att mobba min barndomsstad har varit en folksport sedan Pinocchio gick i kortbyxor”, konstaterar Johan Lindqvist inspirerad konstnären Jim Dines staty. Bild: ADAM IHSE / TT

Johan Lindqvist: Som boråsare har jag sedan länge lärt mig omfamna hånen

Att folk driver med Borås på Tiktok är helt lugnt. Att mobba min barndomsstad har varit en folksport sedan Pinocchio gick i kortbyxor, konstaterar Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När mina föräldrar tog med mig från Lund till Borås fick de varsitt paraply i flyttpresent av sina kompisar. Jag var fyra år. Sedan dess har pikarna fortsatt regna in i ett stadigt flöde. Alla från Galenskaparna till Kenny Starfighter har raljerat om min gamla hemstad. När jag går på match mot IFK Göteborg vill de blåvita supportrarna inte ens erkänna den som ett derby, men de gapar ändå om en gris och en gås från Borås.

Borås är helt enkelt den fula och tråkiga staden där det alltid regnar. En fredlös slagpåse varje gång någon medioker stand up-människa från Kungälv eller Kungens kurva behöver fylla ut sin trötta rutin.

Folk kommer aldrig sluta driva med Borås

Det hade lika gärna kunnat drabba Västerås eller Örebro. Det blev Borås. Mobbarna vågar väl inte riktigt ge sig på storebror Göteborg utan tar den lite mindre killen bredvid. Det är helt okej, vi kan ta det.

Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås, fäktar förstås däremot förgäves när han med ett ansträngt leende låter sig fotas vid olika statyer och fontäner i centrala Borås för att ”rätta till den felaktiga bilden”. Han förstår inte att Borås skulle kunna smälla upp skrytbygge högre än Karlatornet på Södra torget. Folk skulle bara driva ännu mer med Borås. På Tiktok – och alla andra ställen.

Det spelar ingen som helst roll att Borås numera är en rätt skön plats. Det är riktigt fint i det centrum som förut mest bara var grå betong. Det finns ett konstmuseum, en konsthall för foto, stadsteater, textilmuseum och en helt grym street art-festival. Och som sagt ett fotbollslag som oftast numera är bättre än Blåvitt. Dessutom är boråsare generellt snyggare klädda än göteborgare. Både modet och modekänslan kommer med modersmjölken.

Pinocchio räcker lång näsa åt alla haters

Så kanske är det så att de som hackar på Borås gör det för att de också vet med sig att boråsarna tål det. Vi är vana att ta skiten. Vi omfamnar dissandet och gör det till en del av vår identitet. Och så smäller vi upp muralmålningar på Anders Svensson och Stefan Andreasson bara för att vi kan.

I ena änden av Allégatan har vi Jim Dines gigantiska Pinocchio-staty som mitt i steget sträcker lång näsa åt alla haters.

Så varför inte bara byta stadens ärligt talat vanvettigt lama kommunslogan ”Borås – of course” till ”Vi är Borås – vi kan ta det”

LÄS OCKSÅ: Trenden på Tiktok – att håna Borås

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.