Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HASSE HOLMBERG
Bild: HASSE HOLMBERG

Solistpriset anklagas för jäv

Sveriges främsta tävling för klassiska musiker och sångare, Solistpriset, anklagas för jäv.
– Ingen har hittills haft någon invändning mot systemet.

Solistpriset är en tävling för unga klassiska musiker. Priset är 100 000 kronor och en turné tillsammans med Sveriges största symfoniorkestrar.

Nu riktas kritik mot årets tävling från pianisten John Nalan, rapporterar Kulturnytt i P1. En av medlemmarna i juryn har röstat på två av sina egna elever. Den ena av elevernas familjer har han dessutom nära vänskapsband till.

LÄS MER: Laura Michelin vinner Solistpriset

Enligt John Nalan är det en principfråga och har inget att göra med att han den här gången inte gick till final.

– Jag har tävlat många gånger och ibland vinner man och ibland gör man inte det, det är en del av att tävla. Om jag ska vara med och inte vinna och känna att jag ska gå hem och försöka utvecklas ännu mer, det är ju under förutsättning att allt har varit rättvist, säger John Nalan till Kulturnytt.

Matematisk formel

Eftersom det lätt uppstår mellan lärare och elever har många klassiska musiktävlingar regler för att undvika jäv, enligt Gustav Alink på Alink-Argerich foundation, en internationell organisation inriktad på pianotävlingar.

Enligt Kungliga Musikaliska akademiens ständige sekreterare, och juryns ordförande, Fredrik Wetterqvist hade läraren och jurymedlemmen anmält sig jävig.

En ledamot är jävig, enligt Kungliga Musikaliska akademien, om den "handleder berörd person i forskarutbildning" och om den har ”nära vänskap eller släktskap” med den tävlande.

LÄS MER: Unga symfoniker med imponerande balans

Att han ändå fick rösta i tävlingen är för att de har en matematisk formel tänkt att motverka jäv.

– Jurymedlemmen lämnar in helt anonymt sina poäng på den sökande. Sedan drar man bort den högsta och den lägsta siffran. Kvar får du då ett genomsnitt, säger Fredrik Wetterqvist, och fortsätter:

– Ingen har hittills haft någon invändning mot systemet, men eftersom en person har det så finns det anledning för oss att överväga om det finns nåt bättre system.

Solistpriset arrangeras av Kungliga Musikaliska Akademien tillsammans med Göteborgs Symfoniker, Berwaldhallen, Sveriges Radio P2, Musik i Syd, samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.