Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uteserveringarnas debut välkomnades av vårsolen. Bild: Patrick Sörquist
Uteserveringarnas debut välkomnades av vårsolen. Bild: Patrick Sörquist

Solen har blivit krögarnas sista hopp

Helgens soliga väder gjorde sitt bästa för att hjälpa de uteserveringar som öppnat extra tidigt i hopp om att locka besökare i coronatider.
Resultatet blev positivt och på flera restauranger och krogar var det fullsatt under stora delar av både lördagen och söndagen.
– Man får hoppas på att våren kommer snabbt, säger Erica Karlsson, personalansvarig på restaurang Kungstorget.

Samtidigt som restaurangbranschen gått in i en djup kris med nedskärningar och varsel, bidrog vårsolen med ett krispaket i helgen.

Tillsammans med byggnadsnämndens beslut om att tillåta uteserveringar i förtid, bidrog det soliga vädret till att locka ut promenerande, glassätare och öldrickare, vilket resulterade i att flera restauranger i stan gjorde sina bästa dagar på länge.

– Vi hade i stort sett fullsatt från öppning till att solen gick ner, säger Nathalie Fors som är restaurangchef på Zamenhof.

Samlingskonceptet Zamenhof hyser plats för omkring 500 personer, något som underlättat möjligheten att fortsätta verksamheten utan begränsningar. Nathalie Fors berättar om fredagen och lördagen (Zamenhof har stängt på söndagar):

– Folk har suttit instängda länge och ville nog komma ut. Vädret påverkade säkert och vi hoppas att det fortsätter nu när våren är på väg. Vi har öppet tills vi hör något annat från myndigheter.

Byggnadsnämnden tog beslutet att tillåta uteserveringar nästan två veckor i förtid. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Byggnadsnämnden tog beslutet att tillåta uteserveringar nästan två veckor i förtid. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Fullsatt på Avenyn

Ett stenkast bort från Zamenhof och Esperantoplatsen finns Lagerhuset Schnitzelplats som också såg ett uppsving under helgen.

– Uteserveringen gick bra så länge det gick att sitta ute, sedan var det lugnt under kvällarna. Vi är nere på ungefär 50 procent av omsättningen men under helgen låg vi på närmare 70 procent, säger ägaren Eskil Vowles.

Efter en rad dystopiskt folklösa kvällar och helger längs Avenyn, kunde människor åter ses promenera längs med gatorna, och även här var det uteserveringarna som lockade mest.

– Först och främst var det fantastiskt att få se människor komma ut, vi svenskar älskar ju vårsolen, säger Jessika Wassberg, VD för Avenyföreningen där flera restauranger ingår.

– Just nu är allting upp och ner men det vi sett är att det uppstått en kreativitet hos aktörerna. Alla kommer fortsätta leta idéer och anpassa sitt utbud för att göra det så attraktivt som möjligt.

Hoppas på bra väder

Helgen förde med sig en dos optimism för en bransch som drabbats hårt av det nya coronaviruset. På Restaurang Kungstorget var uteplatserna upptagna från öppning tills solen försvann.

– Det har gått mycket bättre sedan vi slog upp uteserveringen då vi har solsida till 17-tiden, men efter det har det varit väldigt lite att göra, säger Erica Karlsson, personalansvarig på restaurangen.

– Vi kollar vädret varje dag, och ser det dåligt ut så stryker jag en person från schemat. Man får hoppas på att våren kommer snabbt, men blir det en regnig vår så kommer vi bli riktigt oroliga.

Eskil Vowles på Lagerhuset Schnitzelplats har redan under måndagen börjat känna igen krisens effekt på gästantalet.

– Vi brukar kunna räkna med omkring 100 lunchgäster, men i dag var vi nere på 25. Vi har en stor uteservering som byggs just nu och hoppas därför att april blir en solig månad. Det vore bästa möjliga scenario, även om man inte vill marknadsföra något oansvarigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.