Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Wistam är fotograf, stylist och har varit programledare i tio år för ”Sofias änglar” som hjälper familjer i kris. Har även podcasten ”Wahlgren & Wistam” tillsammans med Pernilla Wahlgren. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sofia Wistam är fotograf, stylist och har varit programledare i tio år för ”Sofias änglar” som hjälper familjer i kris. Har även podcasten ”Wahlgren & Wistam” tillsammans med Pernilla Wahlgren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sofia Wistams vaccinvarning efter svininfluensan – dottern fick narkolepsi

Programledaren Sofia Wistam berättar i sitt sommarprat om dotterns narkolepsi och frågar sig om Sverige kommer att begå samma misstag igen.

I "Sommar i P1” berättar programledaren Sofia Wistam för första gången om sin dotters narkolepsi. Men det är inte första gången hon adresserar ämnet.

I mars 2016 skrev hon ett inlägg på Instagram om det lagförslag som riksdagen den 12:e maj skulle rösta om. Enligt Sofia Wistam skulle det ”innebära en väldigt otrygg framtid för många av de som fått narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan”.

Omröstningen handlade om ett så kallat ersättningstak som skulle leda till att de som drabbats av narkolepsi får det svårt att klara sig ekonomiskt eftersom de har svårt att slutföra sina studier, arbeta heltid eller ens arbeta över huvud taget.

Det är dags att ”staten tar sitt ansvar” skriver hon.

Förstod inte varför hon var så trött

I Sofias Wistams sommarprat berättar hon att hennes egen dotter, Sindy, är en av de som drabbats av narkolepsi – en hjärnskada som hindrar produktionen av orexin som styr balansen mellan vakenhet och sömn.

Narkolepsi innebär att man inte kan nå djupsömn. En sjukdom som inte går att bota. Wistam liknar det i sommarpratet vid en skärmsläckare på en dator som går igång så fort man inte använt den på några minuter.

Dessutom tappar man muskelkraft, samt lider av mardrömmar och sömnparalys.

LÄS MER: Inez fick narkolepsi men får ingen ersättning

Sindy fick narkolepsi 2009 när hon var nio år gammal. Men det tog tid att förstå vad det var.

Sofia Wistam berättar om hur hon och Sindys pappa diskuterade bättre mat, och en personlig tränare, för att försöka bota dotterns konstanta trötthet. Att Sindy plötsligt la sig ner, ramlade, somnade, och hur de tjatade på henne eftersom de inte förstod hur hon kunde vara så trött hela tiden.

Efter två år började artiklarna dyka upp som visade att Sindy inte var ensam – och att det fanns något som hette narkolepsi.

Inte mot vaccin

Sofia Wistam läser upp en lapp som Sindy själv har skrivit, på vilken hon beskriver att hon ramlat ihop igen, utan att veta hur det gått till, hur hon känner sig förnedrad, har förlorat alla sina vänner, somnar överallt och att hon vill dö.

I och med covid-19 har jakten på ett vaccin åter igen blivit aktuell. Wistam kritiserar att det under svininfluensan gick alldeles för fort, att det inte hade testats tillräckligt och att alla skulle vaccineras – inte bara de som tillhörde riskgrupper.

Sofia Wistam poängterar att hon inte är mot vaccin. Utan att det gick fel just där och då.

Hon frågar sig dessutom om Sverige har lärt sig något – eller om samma sak kommer att hända igen:

– Nu är ju nästa pandemi här. Har Sverige lärt sig något? Kommer det chansas på ännu ett otillräckligt testat vaccin för covid-19?.

LÄS MER: Svår kamp för vaccindrabbade att få ersättning

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.