I Norge har en ny lag införts för att motverka kroppshets i sociala medier.
I Norge har en ny lag införts för att motverka kroppshets i sociala medier. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Snygghet går inte att lagstifta bort

Norge har infört en ny lag för att motverka kroppshets i sociala medier. Lagen kräver att influensers sätter en liten markering på alla bilder de lägger ut som retuscherats eller manipulerats. Men skönhetsidealen är mer demokratiserade än någonsin, helt utan juridiska inskränkningar, skriver Anna Björklund.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är flera år i min uppväxt som det knappt finns ett enda kort på mig från. För vinklarna som de av kärlek förblindade släktingarna använde hade traumatiserat mig fullständigt och skolfotograferna verkade inte alls engagerade i att jag skulle se söt ut. De tyckte jag sjåpade mig, “äh, du ser ju ut sådär”, sa de elakt.

Bilderna på Kate Moss från den leriga Glastonbury-festivalen cirkulerade bland alla i min ålder och stödde deras tes, var råvaran tillräckligt bra kunde man klafsa runt i gummistövlar och jeanstrosa och ändå ta ett perfekt kort. Vi andra fick erkänna vår fulhet eller, som jag, ducka.

ANNONS

Tyra Banks lärde alla att smizea i ”Americas Next Top Model” och att se bra ut på bild var plötsligt ett hantverk som gick att lära sig

Några år senare började mina kompisar skaffa digitalkameror och Macbooks med photobooth och det var som att vi fått ett skarpt vapen i händerna. Kunskap spreds om både “bra ljus” och photoshop, Tyra Banks lärde alla att smizea i Americas Next Top Model och att se bra ut på bild var plötsligt ett hantverk som gick att lära sig, skavanker kunde kompenseras av övning och estetisk begåvning. Strax därpå kom selfiekameran, filtren och sminkapparna, på internet kunde alla plötsligt vara snygga om de var tillräckligt villiga att anstränga sig.

Och villiga var de och särskilt de unga kvinnorna. 10-talets Youtube-tutorials lärde en hel generation kvinnor att möblera om nyllet genom att leka med ljus och skuggor och världens yngsta dollarmiljardär Kylie Jenner blev rik på att visa småflickor hur man målar läpparna så att det nästan ser ut som man har lika mycket fillers som hon, iallafall på bild.

Forbrukertilsynet, Norges motsvarighet till Konsumentverket, har nu infört nya regler om bilder som unga kvinnor publicerar på sig själva. Influencers som visar hud och marknadsför produkter som kan bidra till orealistiska skönhetsideal och kroppspress, som kosttillskott och skönhetsingrepp, ligger risigt till. Norrmännen måste också nu enligt lag sätta en av staten framtagen markering på alla bilder de lägger ut som retuscherats eller manipulerats, inklusive de med enkla filter.

ANNONS

De som är oroligast för unga kvinnors medierade verklighet är de generationer som trodde de skulle se ut som Jane Fonda om de stretchade lite framför tv:n.

Norge är inte det enda land som med juridiska medel försöker få tjejer att bry sig mindre om hur de blir på bild. I Frankrike behöver modeller ha ett papper från doktorn som säger att de är friska för att få jobba och för mycket retuschering är förbjudet. I Sverige kan man bli prickad av Reklamombudsmannen om annonser visar onödig kvinnohud, som Bianca Ingrossos sminkmärke blivit.

Rädslan från politikerna är att unga kvinnor inte ska förstå skillnaden mellan bild och verklighet, att de ska börja förvänta sig att vakna råspacklade och färdigtuschade och dagligen bli besvikna av upptäckten att de fortfarande är människor av kött och blod. De som är oroligast för unga kvinnors medierade vardag är de generationer som trodde de skulle börja se ut som Jane Fonda om de bara stretchade lite framför tv:n, helt omedvetna om att Fonda både missbrukade amfetamin och var svårt ätstörd under sin karriär som fitnessguru.

Skönhetsidealen är mer demokratiserade än någonsin, helt utan juridiska inskränkningar.

Tvärtom är unga kvinnor idag mer svårlurade än tidigare generationer, de är medvetna om branschens alla tricks för att de använder dem själva. De vet precis hur man leker med proportioner och kan vänta i timmar på smickrande gyllene kvällssol, de känner igen skådespelerskornas diskreta pattjobb och fattar att även det “osminkade” är noga tillrättalagt. Skönhetsidealen är mer demokratiserade än någonsin, helt utan juridiska inskränkningar.

ANNONS

Samtidigt påminner alla genomarbetade bilder och noggranna självpubliceringar om ett faktum som inte går att lagstifta bort. Att skönhet är orättvist fördelat och att ingen vill vara den fula.

Läs fler texter av Anna Björklund:

LÄS MER:Jag är trött på feministernas Paradise hotel-hyckleri

LÄS MER:Woke-generationen kommer aldrig göra uppror

LÄS MER:Ingen ska behöva ta på sina barn färgglada clownkläder

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS