Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Snackisarna inför Oscarsgalan

Inga kvinnliga regissörer i kategorin Bästa regi. Bara en svart skådespelerska nominerad. Ingen värd. Här är sju snackisar inför Oscarsgalan som går av stapeln under natten mot måndag.

Oscarsgalan ger ofta upphov till kontrovers och diskussion. Här är årets snackisar inför årets gala, den 92:a i ordningen, som äger rum den 10 februari.

Bara en svart skådespelerska nominerad

Oscarsgalan har många gånger kritiserats för sin brist på mångfald bland de nominerade – inte minst 2015 och 2016 med hashtagen #OscarsSoWhite. Bland de 20 nomineringarna i kategorin "Bästa skådespelerska" finns det i år bara en svart skådespelerska: Cynthia Erivo som spelar Harriet Tubman i filmen "Harriet". Enligt Time Magazine passar nomineringen in i ett mönster av att belöna berättelser som porträtterar svart motstånd mot förtryck, snarare än mer moderna skildringar av att vara svart.
Bild: TT/Glen Wilson

Ingen Oscarsvärd i år heller

2018 slog Academy Awards rekord i låga tittarsiffror. De valde då att strunta i att ha en värd och tittarsiffrorna gick upp. 2019 års Oscarsgala skulle ha letts av komikern och skådespelaren Kevin Hart. Men efter att en serie homofobiska tweets grävdes fram valde han att avstå och Oscarsgalan fick äga rum utan någon värd. Även om det fanns en viss oro till en början gick galan bra och fick högre tittarsiffror än de senaste åren. Därför kör de enligt samma modell även i år.
Bild: Jordan Strauss/TT

Ingen nominering till Jennifer Lopez

Jennifer Lopez fick ingen nominering för sin roll som Ramona, en strippa som har en plan hur de ska kunna lura manliga besökare på pengar, i filmen "Hustlers". Kritikerna menar att det är att ignorera inte bara hennes kritikerhyllade skådespelarinsats, utan även av hennes arbete sedan över 20 år tillbaka som hittills aldrig uppmärksammats av Oscarsakademin. Även om hon har framträtt i många rom-coms och komedier som inte brukar hamna under Oscarsgalans radar, menar många att hon även borde ha nominerats för sin roll i "El Cantante" från 2007.
Bild: STXfilms via AP

Ingen kvinna nominerad till bästa regissör

För andra året i rad är alla nominerade för "Bästa regi" män, trots ett år med många uppmärksammade och uppskattade filmer från kvinnliga regissörer, som Lulu Wangs "The farewell", Marielle Hellers "A beautifrul day in the neighbourhood" och Lorene Scafarias "Hustlers". Mest upprörda verkar folk dock vara över att Greta Gerwig inte fick någon nominering för "Little women". Filmen har nominerats till "Bästa film", "Bästa kostym", "Bästa musik", "Bästa kvinnliga huvudroll" och "Bästa kvinnliga biroll". Gerwig nominerades även för "Bästa bearbetade manus". Men alltså inte för bästa regi. Bild: Danny Moloshok/TT

Nigerias Oscarsbidrag nekas

Nyligen bytte kategorin "Bästa utländska film" namn till "Bästa internationella långfilm". Men reglerna är fortfarande desamma. Filmerna får inte vara på engelska för att kunna nomineras. Det har inneburit att Nigerias Oscarsbidrag "Lionheart" har nekats delta eftersom bara en del av filmen är på språket Igbo, medan resten är på engelska. Filmens regissör, Genevieve Nnaji, har kommenterat på Twitter att filmen representerar hur man pratar i Nigeria, där engelska används som en bro mellan de mer än 500 språk som talas i landet.
Bild: Press/T.E.N.

Mer än 20 nomineringar för Netflix

Förra året hade Netflix sin första nominering till kategorin "Bästa film" av 15 nomineringar sammanlagt. I år har Netflix över 20 nomineringar allt som allt – vilket är mer än alla andra produktionsbolag – där både Martin Scorseses "The irishman" och Noah Baumbachs "Marriage Story" tävlar i kategorin "Bästa film". Hollywoods tidiga motstånd mot streamingjätten verkar det vill säga vara över.
Bild: Netflix

Inga nomineringar för skådespelarna i hyllade "Parasite"

Bong Joon-hos film "Parasite" har fått sex Oscars-nomineringar och är den första Sydkoreanska film att nomineras både till "Bästa film" och "Bästa internationella långfilm". Bong Joon-ho är dessutom den andra asiatiska regissören någonsin att nomineras till "Bästa film" efter Ang Lee. Men trots alla hyllningar har ingen av skådespelarna i "Parasite" fått någon nominering. Det har fått vissa kritiker att hävda att asiatiska filmer alltid bedöms efter regi och inte efter skådespelarnas insatser.
Bild: Bild: Future Film

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.