Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Visningen av årets nobelpristagare i litteratur på Stadsbiblioteket. Bild: Jonas Lindstedt
Visningen av årets nobelpristagare i litteratur på Stadsbiblioteket. Bild: Jonas Lindstedt

Smidigare att låna och reservera böcker på Göteborgs bibliotek

Nu lanseras appen Biblioteket där du enkelt kan söka efter böcker, hålla koll på lån och hitta närmaste öppna bibliotek. Dessutom kan du få boktips, chatta med bibliotekarie och bli guidad runt på Stadsbiblioteket.

Appen har Kulturförvaltningen i Göteborg utvecklat i ett samarbete med Konsument- och medborgarservice. Syftet är att öka servicen till göteborgarna i de digitala kanalerna.

– Det är en efterlängtad app för våra biblioteksanvändare. Idag går många in i bibliotekskatalogen via stadens hemsida för att söka upp och reservera olika titlar. Eftersom allt fler använder telefonen istället för datorn blir vi mer tillgängliga med appen och kan erbjuda ännu fler tjänster, säger Rebecca Odin Ekström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket, i ett pressmeddelande.

På Stadsbiblioteket är efterfrågan på de guidade visningarna som erbjuds stor. Grupper från olika organisationer, grundskolor, gymnasieskolor och sfi-klasser står på kö för att delta.

– Därför är guidade visningar en av funktionerna i appen som vi tror kommer att bli populär. Vi har tagit fram en visning som riktar sig direkt till skolor och studenter med information om hur du hittar i huset, var de olika böckerna, filmerna och tidskrifterna finns och vilka tjänster vi kan erbjuda, och en annan som fokuserar på husets konst och intressanta arkitektur. Kartfunktionen kan också användas för att hitta var på Stadsbiblioteket en särskild bok finns, säger Rebecca Odin Ekström som varit med och utvecklat appen.

Appen heter Biblioteket och finns tillgänglig både i App Store och Google Play. Bild: Clara Fritzon
Appen heter Biblioteket och finns tillgänglig både i App Store och Google Play. Bild: Clara Fritzon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.