Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Artisterna Tommy Nilsson, LaGaylia Frazier, Wiktoria, Roger Pontare, Linda Pira, Ace Wilder, Ola Salo och Casper Janebrink. Bild: Janerik Henriksson/TT

Johanna Hagström: Smashläge för TV4:s nya Melloutmanare

I sex veckor bönade vi och bad om att bli underhållna av Melodifestivalen. Nu kommer svaret – från TV4!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

TV4 är på stöldturné – och de är duktiga på det. Tidigare i veckan stod det klart att tittarfavoriten Leif GW Persson slutar på SVT och går över till TV4. Där ska han bland annat sammanstråla med sin gamla parhäst Hasse Aro, numera kriminalreporter på Nyhetsmorgon.

De är inte de enda som TV4 med list och generösa pengapåsar lockat till sig. På lördagskvällen är det nämligen premiär för direktsända Stjärnornas stjärna, exakt en vecka efter Melodifestivalens final.

Ett helt garnityr av Melloartister

Och vilka återfinner vi där? Jo: galaprogramledaren framför andra Petra Mede och manusförfattaren Edward af Sillén, duon som skrev och levererade 2000-talets vassaste Mellosäsonger. Stjärnornas stjärna, där artister tävlar mot varandra i olika musikgenrer, har dessutom en deltagarlista som innehåller ett helt garnityr av folkliga melodifestivalartister:

Ola Salo, Ace Wilder, Casper Janebrink, Linda Pira, LaGaylia Frazier, Roger Pontare, Tommy Nilsson och Wiktoria. Om jag räknar rätt har vi hela fyra Mellovinnare i gruppen.

Tajmingen är nästan kuslig. Hade TV4 på något sätt räknat ut långt i förväg att Melodifestivalen skulle leverera sin blekaste säsong på åratal just i år? Vi har inte sett premiären än, det kan såklart floppa, men det känns som ett hejdlöst smashläge för Stjärnornas stjärna.

Hopplöst uppdrag för några år sedan

För några år sedan hade det varit ett uppenbart kamikazeuppdrag att försöka ta vid där jättecirkusen Melodifestivalen just bränt halva SVT:s årsbudget för bred underhållning. Orka titta på ännu mer Pontare och Ace Wilder, liksom. Och därtill rösta. Gäsp.

Men nu är läget ett helt annat. Tittarna har just genomlidit sex veckor av osammanhängande shownummer, stendöda humorsketcher och tappra programledare som gjort så gott de kunnat utan tillstymmelse till manus.

Om team Mede och af Sillén lyckas leverera det jag tror att de kan så spelar det mindre roll hur pinsamt det blir att höra Roger Pontare sjunga Take me home country roads eller Linda Pira försöka sig på Jolene. Det kommer att bli vass och rolig underhållning ändå.

Det var var ju allt vi bönade och bad om under sex veckors Melodifestival: Att bli underhållna.

TV4 kommer shuffla på Melodifestivalens grav

Är det en Mellodödare vi ser födas på lördagskvällen? Nej, det tror jag knappast. Den enda som kan välta Mello är Mello själv, vilket tyvärr verkar vara på gång att ske, om än långsamt. Men det är en hård värld, där minsta tecken på svaghet får konkurrenterna att vädra morgonluft.

Och den dag Melodifestivalen ger upp kommer TV4 garanterat att vara där och shuffla på graven.

TILL SIST: Plötsligt händer det. I åratal har det varit skriande brist på kvinnor som leder de stora underhållningsprogrammen. Ikväll frontas 20.00-satsningarna i både SVT och TV4 av kanonerna Josefin Johansson, respektive Petra Mede. Äntligen!