Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Slutsålt på Clandestinos första kväll

På torsdagskvällen smög årets Clandestinofestival igång på Oceanen med ett dj-set av El Perro del Mar medan publiken dröjde sig kvar i kvällssolen utanför.

Över den nya entrén på baksidan av huset hänger en skylt med ordet Slutsålt. Publikinsläppet ska strax öppna, men det är ännu tid kvar tills de första artisterna står på scen och det är ingen trängsel. Volontärer och artister passar på att äta lite.

På uteserveringen sitter festivalens konstnärlige ledare Aleksander Motturi och laddar inför kvällen, medan hans båda små söner klättrar på honom.

Mittemot sitter Sarah Assbring, El Perro del Mar, som ska spela skivor mellan artisterna. En idé som kom upp för bara någon vecka sedan när de stötte på varandra.

– Men nästa år ska vi boka dig som artist, säger Motturi.

LÄS MER: Här är hela programmet till Clandestino

Aleksander Motturi har rest runt och lyssnat på många av festivalens artister. Han nämner bland annat Zoo, experimentrockare från Indonesien som han såg i en lada i Frankrike.

– Han är en fantastisk poet som växlar mellan strupsång och den vackraste skönsång.

Ammar 808 & The Maghreb united är en annan artist han är nyfiken på och vars musik han beskriver som afrofuturistisk rai.

– Verkligt nyskapande.

Sean Kuti ställde in

Ett av festivalens största namn, Seun Kuti, ställde in med kort varsel tidigare i veckan och ersätts med Daniel Lemma och bandet Hot this year på Pustervik på fredagskvällen.

Motturi är nöjd med att det gick att lappa ihop programmet. Han beklagar att sonen till legendariske Fela Kuti inte kommer men verkar inte överdrivet orolig. Clandestino är inte en festival som står och faller med kända namn.

Vid ett bord lite längre bort sitter Andreas Werliin och Mariam Wallentin i Wildbirds & Peacedrums och äter. De ska uppträda lite senare på torsdagskvällen.

– Vi har spelat på Clandestino några gånger förut och har varit här som trogna gäster under säkert tio år, säger Mariam Wallentin.

De gillar att det finns något oförutsägbart med en festival som inte styrs av kommersiella intressen, som vågar chansa.

LÄS MER: GP:s guide till sommarens musikfestivaler

– Det händer alltid något nytt, något man aldrig hört talas om tidigare som chockar en, alltså på ett positivt sätt, säger Andreas Werliin.

I år har de också varit med om att sätta samman programmet, och Sidsel Endresen och Stian Westerhus som spelar före Wildbirds & Peacedrums, är deras bokning.

– Jag har följt Sidsel Endrese i många år, hon är som en sorts trollmor för alla vokalister som håller på med improvisation, säger Mariam Wallentin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.