Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Dags att rulla undan langosvagnen, GP:s krönikör Johan Lindqvist vill lägga ned Göteborgskalaset. Bild: Lisa Irvall
Dags att rulla undan langosvagnen, GP:s krönikör Johan Lindqvist vill lägga ned Göteborgskalaset. Bild: Lisa Irvall

Johan Lindqvist: Sluta fejka festen och våga lägga ned Kulturkalaset

Kulturkalaset har misshandlats länge nog. Det är dags att släppa taget och stänga en fest som i praktiken redan är över.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Budgeten har bantats i omgångar, ledande personer har hoppat av i protest och själva kalaset har flyttats fram och tillbaka i kalendern likt en tandläkartid man försöker förtränga. Nu har kalaset till och med fått ett nytt, fånigt, namn: "Gothenburg culture festival".

Kom igen, ni lurar ingen. Det är uppenbart att varken stadens beslutsfattare eller Göteborg & Co är speciellt intresserade av att fortsätta med Kulturkalaset. Att man dribblar med ord som synergieffekter och spännande samarbeten när kalaset totas ihop med först Europride och nu en märklig körfestival ingen kan relatera till är inget annat halvhjärtat mumbojumbo. Simpelt ordvrängeri för att försöka hålla god min medan det som en gång var Kulturkalaset kapas ned till en trött stubbe i ett kalhygge av inställda arrangemang.

Tomt struntprat från ansvariga politiker

"Vi måste våga tänka fritt och nytt och stort. Inte vara bundna av hur det ser ut exakt idag", sade Håkan Linnarsson, dåvarande, socialdemokratisk ordförande i Göteborg & Co:s styrelse, i en intervju med GP för två år sedan. Det lät som struntprat redan då, ett genomskinligt sätt att försöka få en nedskärning att se ut som en satsning. Nu vet vi att det var precis det. Tomma ord och ett sätt förhala och ducka för berättigad kritik och oro.

LÄS MER: Kulturkalaset kan mista miljonstöd

Nu när Kulturkalaset inte längre levererar varken kultur eller kalas är det helt enkelt dags att lägga ned och göra någonting annat istället.

Det är trist. Göteborgarna är värda ett fungerande kalas. Det finns förstås andra fester och festivaler i stan men det kostar en rejäl slant att komma in och ur ett socialt och demokratiskt perspektiv vore det utmärkt med ett evenemang där verkligen alla kan få sig en rejäl dos kultur. Ett kulturkalas som fungerar får stadens invånare att må lite bättre och det vinner vi alla på.

Hade kunnat vara ovärderligt i en delad stad

Kulturkalaset brukar lyftas fram som ett bra verktyg för praktisk integration. Folk från hela staden samlas på en begränsad yta och möjligheter ges att mötas, stötas och blötas. Att uppleva konserter och annan kultur tillsammans är en genväg till ökad samhörighet och förståelse. I en delad stad som Göteborg är det ovärderligt och varje sådan möjlighet bör vårdas och värderas.

LÄS MER: Gothenburg culture festival bantar – slopar publikfavoriter

Men då krävs pengar, tydliga mål och långsiktiga satsningar. Allt det som Kulturkalaset saknar. Kvar finns några eldsjälar, som Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på festivalen, som försöker bygga något vettigt med mer eller mindre tomma händer.

Det är lika sorgligt som onödigt. Så släpp langosen, ryck plåstret, stäng igen Kulturkalaset och börja om med något annat. Något nytt, roligt och relevant.