Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plank med muralmålningar vid Korsvägen, under bygget av Västlänken.  Bild: Jenny Ingemarsson
Plank med muralmålningar vid Korsvägen, under bygget av Västlänken. Bild: Jenny Ingemarsson

Sanna Samuelsson: Slöseri med bra konst att ”Evig anställning” stoppas

Västlänken-konstverket ”Evig anställning” stoppas till konstnärernas och Statens konstråds förtvivlan. Vad vill Trafikverket ha? En muralmålning av Poseidon med fiskarhatt? Håkan Hellström som Gustav II Adolf?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Har ni sett planket vid Korsvägen? Där visas tillfälliga konstverk, bland annat har vi muralmålningar på Laleh och Roffe Ruff. Tidigare hade vi fiskargubben som mest känns som en pastisch på göteborgsk kultur.

Den amerikanska konstnären Shai Dahan, som skapat den sistnämnda, säger på Trafikverkets hemsida, för det är de som är ansvariga för konsten på planket, ”Jag vill hylla staden och skapa något som verkligen betyder något för Göteborgarna”. Han har också gjort en målning av ”Kopparmärra” i form av en dalahäst. Komplexitet: noll. Den institutionaliserade gatukonsten har blivit den nya hötorgskonsten.

Inget av det de tagit fram under de här åren kommer användas. Vilket slöseri med skattepengar – och med bra konst!

Det är svårt att inte undra om detta är den önskvärda konsten vid Korsvägen när man läser Maria Domellöf-Wiks granskning av haveriet med det internationellt uppmärksammade permanenta verket ”Evig anställning”(23/6). Goldin & Senneby vann uppdraget i en tävling som utlystes av Statens konstråd och Trafikverket. Konstnärsduon ville ta pengarna för gestaltningen och låta miljonerna förränta sig på börsen. Kapitalet skulle sedan, via en stiftelse, bekosta en heltidsanställning vid Korsvägen, med hytt att byta om i – och en stämpelklocka på stationen.

I en utdragen process har det gått i stå, för att nu helt ställas in. Konstnärerna skriver i ett mejl: Trafikverket ”har aktivt motverkat genomförandet av ’Evig Anställning’ för att slutligen ensidigt avsluta projektet.”

Trafikverket kommer nu utlysa en ny tävling om gestaltningen av stationen som ska äga rum i augusti. Statens konstråd verkar delta mot sin vilja. Goldin & Senneby är välkomna att ansöka som alla andra, vilket är ett hån. Inget av det de tagit fram under de här åren kommer användas. Vilket slöseri med skattepengar – och med bra konst!

Man undrar vilken typ av konstverk som Trafikverket ser framför sig ska komma ur denna nya utlysning, varför inte en muralmålning av en räka i regnbågsfärger? Poseidon med fiskarhatt? Håkan Hellström som Gustav II Adolf? Bara fantasin sätter gränser.

Läs hela granskningen i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Hoppet ute för konstverket ”Evig anställning”

LÄS OCKSÅ: Goldin & Senneby om stoppade verket ”Evig anställning”

LÄS OCKSÅ: Arbetet med konstverket ”Evig anställning” avbryts

LÄS OCKSÅ: Politikerna om fiaskot med ”Evig anställning”

LÄS OCKSÅ: GP avslöjar: Konstverket ”Evig anställning” kan stoppas av okänd klausul

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.