Skulle du kunna döpa ditt barn till Angered eller Västra Götaland?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag heter Karwan Majid Mohammed Faraj Aziz Mohammed. Mina efternamn är muslimska/arabiska; om du tar bort Karwan så finner du inga spår av kurdiskt påbrå.

Den äldre generationen i Kurdistan gav ofta sina barn muslimska namn, men efter en lång kamp för kurders existens och eget självstyre i södra Kurdistan så har den nya generationen vänt på den trenden och döper alltmer kurdiskt.

Jag ser den vändningen som ett sätt att återfå sin kurdiska identitet som systematisk motarbetats sedan nationalstaternas begynnelse i Mellanöstern. Och jag tror med en självständig kurdisk stat så kommer de muslimska/arabiska namnen att bli allt ovanligare. En trend är redan nu att vissa byter från muslimska till kurdiska namn.

ANNONS

Kan vara livsfarliga

Jag kan inte prata om namn utan att prata om politik, tvångsassimilering och folkmord. Namn kan vara ett sätt för förtryckta minoriteter att bevara sin kultur och historia och det vet många diktaturer om. Därför förbjöds exempelvis kurdiska namn och språk i vissa länder i Mellanöstern.Det fanns en tid där du kunde dödas eller bli tagen av polis på grund utav ditt namn och än i dag sker detta i krigsdrabbade länder.

Historien bakom de första namnen på de första människorna finner du i flera religiösa skrifter, Adam och Eva, namn som några tusen år senare fortfarande är aktuella. Jag kan inte fråga efter vad du heter utan att undra vad historien är bakom ditt namn. Varje namn har sin egen historia och sin resa. Många har vandrat bärandes på samma namn som ditt, men kanske på en helt annan plats och tid.

Du kan heta Lugn eller Attack

Jag tycker namn är vackra, de gör att vi inte blandas ihop. Ett rop på ditt namn och du vänder dig om. Apropå rop så är Hawar ett väldigt vanligt kurdiskt namn och betyder rop.

I min släkt så hittar du mestadels kurdiska namn trots att det var riskfyllt att bära på ett sådant. Valet gjordes av föräldrar för att bevara sin historia, men en Mohammed eller Ahmed hittar du också i de flesta familjer som är nära släkt till mig och bland annat i min egen familj.

ANNONS

En vän till mig heter Hemn (kurdiska för lugn) och min kusin heter Hawre (kurdiska för vän). Jag kan sätta ihop en hel mening på kurdiska enbart genom att rabbla upp olika namn. Min bästa vän heter Haval (kurdiska för kamrat) och min kusin heter Heresh (kurdiska för attack). Lugn Vän.Kamrat Attack.

Lever vi upp till våra namns betydelse? Är du lugn för att du heter Hemn? Jag känner en Hemn som verkligen är lugn, men en annan Hemn är motsatsen. Det skulle vara intressant attta reda på ifall vi blir våra namn, om namn formar oss människor, eller om vi bemöts olika beroende på vad vi heter.

Formar oss inifrån

Det finns det undersökningar som bekräftar att ditt namn kan förneka dig jobbet som du hade rätt att få. Men det är utifrån betraktarens ytliga arbetsgivarfördomar.

Jag menar mer attvåra namn formar oss inifrån med egenskaper. Om du döps till Palawan, hjälte på kurdiska, kommer du då per automatik bli en hjälte, och är det lättare för en Palawan att formas till en hjälte än någon annan? Jag tänker att om du redan bär på namnet behöver du bara leva upp till det.

Döpta efter militära operationer

Namnen kan i vissa fall säga en del om ens bakgrund och situation. Min moster som fick sitt hus jämnat med marken ett flertal gånger av Saddams militär för att hennes man var Peshmerga har döpt sina barn efter olika motståndskommandon eller militära operationer. Tre av hennes söner är i dag Peshmerga.

ANNONS

Min mosters äldsta son fick namnet Heresh (på svenska attack). Han stupade i kriget mot IS. Mellersta sonen heter Chalak (på svenska aktiv). Kaywan föddes några månader efter att Peshmerga 1986 inledde en offensiv mot irakiska militärens baser i det kurdiska området Kaywan. Han fick namnefter den operationen.

Min bror valde namn efter kurdiska platser

Min bror har döpt alla sina barn efter namn på platser i Kurdistan. Äldste sonen fick namnet Soran som är ett distrikt i södra Kurdistan. Området är känt för sin vackra natur och sitt vackra väder. Mellersta sonen heter Shwan, ett område i Kirkuks utkanter bestående av cirka 70 byar där mina förfäder är födda och uppvuxna, men Shwan betyder också herde på kurdiska. Yngste sonen Choman är döpt efter ett område omringat av berg och känt för vilda växter.

Min tjejkusin heter Mhabad, döpt efter en stad i iranskockuperade delen av Kurdistan. Skulle du kunna döpa ditt barn till Västra Götaland eller Angered?

Hur funkar namnet Molnigt på första dejten?

Svenska namn som Modig och Stål kan påminna om kurdiska namnen Qaraman (modig, hjälte) och Pola (stål), men svenska namnet Berg är definitivt kurdiskt om jag får göra anspråk på det.

Namnens innebörd kan ha olika mottagande beroende på vart man lever och vilken kultur som råder där. Tänk dig att ha fina svenska namn som Sten eller Björn och sedan åka till Kurdistan och översätta dem för en kurd. Nej, gör inte det för guds skull även om vi har ett område i Kurdistan som heter Barda Rash (på svenska Svarta Sten). Eller om du har ett vackert kurdiskt namn som Hawrin (på svenska molnigt) och du ska översätta det för en svensk kille på din första dejt och det råkar vara just Sten som bjuder ut dig en molnig dag i Göteborg och detta blir ert samtalsämne.

ANNONS

Mitt namn betyder karavan

Hur kom namnet Karwan till? Vad har det för betydelse?

Karwan översatt till svenska betyder karavan, ett följe av människor på resande fot. Då undrar jag hur det namnet kom till. För över tvåhundra år sedan måste någon ha fötts någonstans i Kurdistan i samma stund som en karavan passerat eller anlänt till platsen och då bestämde sig någon där att ungen skulle heta karavan. Eller så föddes någon under en karavantransport?

Min fantasi kan inte hitta andra sammanhang för historien bakom mitt namns uppkomst. Kanske 180 år senare föddes jag och min mamma gav mig samma namn som den snubben. Det är min påhittade solskenshistoria bakom mitt namn, det kan stämma eller inte.

Namnen länkar samman familjen

Att döpa efter kärlek, naturen, platser eller för att hylla personer är vanligt i den kurdiska kulturen.

Min farfar hade önskemålet att hans avkomlingar skulle få namn som slutade på "an" eller "n". Kamaran, Jwan, Jian, Shilan, Makwan, Milan, Miwan, Allan, Shayan, Yaran, Dastan, Daryan … Därmed rimmar alla barnbarnens namn och barnbarnbarnens namn också. Jag tror att hans tanke var att de skulle få någon slags samhörighet eller starkare band där klangen i namnen skulle länka samman dem.

Vi har också en liten tradition i min familj där mina föräldrar får vara med och bestämma vad den först föddaska få heta. När min dotter föddes så gick vi till mina föräldrar med fem namn som alla som slutade på "an" och pappa valde namnet Yaran som betyder älsklingar eller mina kära.

ANNONS

Ja mina kära, vi döps efter vad våra föräldrar känner mest för, men under resans gång växer vi med att vad andra känner för oss är viktigare.

Läs även: Hanna Jedvik, värmländsk göteborgare som hellre hade velat heta Rosa.

FOTNOT. Peshmerga är ett samlingsnamn för kurdiska soldater som kämpar mot IS och för ett självständigt Kurdistan.

ANNONS