Skrällseger för doldis i fåglarnas egen Melodifestival

För fjärde gången har publiken utsett Sveriges mest skönsjungande fågel. Det blev den oansenliga trädgårdssångaren som skrällde och tog hem Fågelmelodifestivalen 2019.

ANNONS
|

Det var ovisst in i det sista, men på måndagskvällen stod det klart att trädgårdssångaren kan titulera sig vinnare av Fågelmelodifestivalen 2019.

– Det var en hård kamp in i det sista mot domherren. Jag var lite orolig att folk skulle rösta på den finaste fågeln, men trädgårdssångaren motbevisade det. Den hörs ju från parker, trädgårdar och lövskogar, men få har sett den, säger festivalgeneralen Erik Hansson.

Vad avgjorde, tror du?

– Oj, bra fråga! Jag måste nog säga att sången verkligen förknippas med sommaren för många, trädgårdssångaren kommer ju först i maj. Den låter också ganska lik svarthätta.

ANNONS

Du menar att vi kan vänta oss plagiatanklagelser?

– Det finns en liten risk där. Men det är ännu värre för starar och sådana som härmar andra hela tiden.

LÄS MER:Här är kvinnorna som spanar efter fåglar

Hela skolklasser skickar in sina röstresultat

Erik Hansson, som driver sajten Natursidan.se, startade Fågelmelodifestivalen för fyra år sedan, mest som en kul grej. Men för varje år har tävlingen vuxit och rösterna blivit fler.

– Folk hör av sig och berättar att de lyssnar och röstar tillsammans med sina barn och ibland kommer det in röster från en hel skolklass, säger Erik Hansson.

Han har också en pedagogisk tanke bakom tävlingen, där man lyssnar på olika fågelläten via Natursidans Facebooksida och sedan röstar på sin favorit.

– Förhoppningen är att få folk att bli lite mer uppmärksamma och lyssna på sin omgivning nu när fåglarna kommer tillbaka på våren.

Koltrasten - fågelvärldens Carola

Precis som den vanliga Melodifestivalen så avgörs fåglarnas sångtävling via fyra deltävlingar och Andra chansen, innan det är dags för final.

Det har dock blivit allt svårare att hitta lämpliga deltagare, då en specialregel i Fågelmelodifestivalen är att du bara får tävla en gång.

– Så nästa år kanske det får bli en superfinal där de tidigare finalisterna ställs mot varandra.

LÄS MER:Flyttfåglarnas högtflygande planer kartlagda

Finns det någon Eurovision bird song contest?

ANNONS

– Nej inte än, men det kanske är dags snart. Frågan är vem som ska få representera Sverige i så fall.

Vem är den mest överlägsna vinnaren hittills?

– Det var nog koltrasten år ett. En ganska tippad vinnare.

Du menar att koltrasten är fågelvärldens Carola?

– Det får man nog säga.

FAKTA: Finalisterna i Fågelmelodifestivalen 2019

Trädgårdssångare (VINNARE) LYSSNA HÄR

Domherre (TVÅA) LYSSNA HÄR

Videsparv LYSSNA HÄR

Tallbit LYSSNA HÄR

Kärrsångare LYSSNA HÄR

Strandskata LYSSNA HÄR

Smålom LYSSNA HÄR

Tofsmes LYSSNA HÄR

Törnsångare LYSSNA HÄR

Skogssnäppa (JUMBO) LYSSNA HÄR

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS