Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

"Skolavslutning, björkris, midsommar och ångest"

En skiva med svensk nerv och hambo-rytmer. Göteborgsbandet Vanligt folk släpper nu sin andra fullängdare, som flirtar med sekelskiftets klubbkultur.

På 80-talet sjöng Kjell Höglund om skurkar, helgon och vanligt folk. Det kanske är en efterhandskonstruktion, säger Vanligt folks David Sundquist, men Höglund-låten var den som inspirerade till namnet Vanligt folk.

I kväll spelar de på Oceanen och på måndag släpper de fullängdaren Hambo. Titeln anspelar på den svenska gammeldans, som utvecklades runt sekelskiftet 1900.

– Någon spelade fiol på logen, som människor rejvade till hela nätterna och sen kräktes de i busken. Det är sjukt att folk gjorde det då, på samma sätt som i dag. Vi har alltid varit människor med denna kultur omkring oss.

Varför hambo?

– Vi gjorde ett par låtar med den rytmiken och gick in i en låtsasvärld, där vi höll på med hambo. Det finns en svensk nerv i den: skolavslutning, björkris, midsommar och ångest. I alla fall får jag en stark 90-talskänsla av vita jeans och mjukglass. Skivan är minimalistisk. Vi jobbar ibland med komplexa ljud, lager på lager, men denna skiva är ren. Vi sökte ett mer direkt uttryck. Hambon måste varit dåtidens punkscen.

Vad är punk för dig?

– Någon form av frihet. Det handlar om attityden. Att skita i vad som gäller och inte rätta sig efter vad andra gör. Den slår knut på sig själv, för att punk blir ju inte punk efter ett tag, utan en del av etablissemanget.

Vad vill ni säga?

– Vi politiserar inte vår musik. Det är kul att den kallas för protestmusik, eftersom det är positivt att folk protesterar mot saker de inte håller med om, men vi har inte laddat den med förutbestämda värden. Alla kan dansa, onda som goda.

Finns onda och goda? Är inte alla bara vanligt folk?

– Vi är skurkar, helgon och vanligt folk.

Är hambon på väg tillbaka?

– Absolut inte.

Hur ser klubbkulturen ut om ytterligare 100 år?

– Folk kommer att klubba med hjälmar på huvudet. Om vi finns kvar då, om inte klimatförändringarna har reducerat jordens befolkning. De rikaste kommer antagligen att överleva och fortsätta klubba i den virtuella världen. Vi kanske rejvar med robotarmar och ben, så att vi kan dansa hur länge som helst. Eller så dansar vi som avatarer i molnet. Svårt att veta, säger David Sundquist.

Fakta: Vanligt folk

Om: Består av David Sundqvist, Jonas Abrahamsson och Carl Carlsson. De bildades i Göteborg 2013 och har sedan dess släppt en LP, fyra EP’s, kassetter och vinylsinglar.

Aktuella: Med sin andra fullängdare Hambo som släppt den 24 september. Spelar på Oceanen den 21 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.