Maria "Vildhjärta" Westerberg.
Maria "Vildhjärta" Westerberg. Bild: Mattias Ahlm

Skogen som fond för personlig utveckling

Konstnären Maria "Vildhjärta" Westerberg vill lämna samhället bakom sig i skogen.

ANNONS
|

I det här sommarpratet hamnar lyssnaren mitt in i en ljudkuliss av djupaste Värmlandsskog, med brusande vatten, susande löv och småfåglar som kvittrar i bakgrunden, tillsammans med konstnären Maria "Vildhjärta" Westerberg. Hon är sakletare, och försörjer sig på att plocka pinnar i skogen och göra figurer som hon ställer ut med stor framgång. Det är personligt, och ljudligt.

Maria "Vildhjärta" Westerberg säger att hon dras till skogen för att hon vill bli befriad från sin samtid, sitt yrke, sitt kön, ja hela mänskligheten. Gränser mellan ditten och datten och strunt och dumt som blivit så viktigt.

"Genom gammelskogen förstår jag min plats i världen", säger Maria "Vildhjärta" Westerberg och rullar in sig i en fortfarande varm älglega. Först efter en dryg timme nämner hon att urskogarna faktiskt håller på att försvinna innan det börjar handla om henne igen.

ANNONS

tycks mig som ett missat tillfälle, den här sommaren när hela Sverige står i brand.

Sommarpratare 21 juli: Anders Berglund, kompositör och dirigent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS