Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skog mot väg

Bok: Vägverkets röda pinnar varslar om undergång
Kerstin Stjärnes Dårörtens triumf är både en naturälskares dagbok och en loggbok över striden mot det mäktiga Vägverket som planerar att dra en motorväg tvärs igenom en gammal kulturbygd.
Låter scenariot bekant? Jo, det vill jag lova. Skogen mot vägen. En rond som skogen brukar förlora. "Med motorvägen drar det moderna projektet fram över planeten", skriver Stjärne. När författarens eget paradis - en örtagård i gamla snapphanebygder i norra Skåne - hotas av framryckande asfaltmaskiner, startar en flerårig kamp. Det är förstås inte lätt att övertyga Vägverket om att "Emmas runda" är ett omistligt skogsparti som måste bevaras.
Många förknippar säkert Kerstin Stjärnes namn med Passningar (1977), en kritisk granskning av barnkulturen som blev mycket uppmärksammad. Samma lustfyllda engagemang lyser igenom i Dårörtens triumf. Tydligen är hon outtröttlig.
Dessutom är hon en lysande stilist: "Bäcken är svart som diabas, några smågranar med snö på axlarna har klivit ner till kanten för att spegla sig i den stilla ytan." Dramatik som verkar vara bullshit för Vägverkets representanter i Kristianstad.
Historien välver ett spann från femtitalsoptimismen och bilexplosionen till dagens Sverige där landsbygden klassas som ålderdomlig och där vägarna måste fram. Fler vägar genererar mera trafik och den globala marknaden kräver transporter. Ingenstans på jorden kan man vara säker på att området inte kommer att exploateras. Stjärne hittar en frände, Emelie född 1900 i en alpdal som också hotades av en motorväg. Upptäckten ger anledning till en resa för att undersöka hur det gick där sedan.
Kan vi någonsin komma bort från bilen igen? Frågan hänger kvar som en kardborre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.