Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

This Tuesday, Sept. 10, 2013 photo shows the
This Tuesday, Sept. 10, 2013 photo shows the "Grand Theft Auto V " billboard at Figueroa Hotel in Los Angeles. ( AP Photo/Nick Ut) Bild: Nick Ut

Johan Wanloo: Skjutningarna i USA beror inte på TV-spel – utan rasism

Johan Wanloo om att det inte är TV-spel som skadar ungdomen – det är ideologier.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag tillhör den första videovåldsgenerationen. Stora, röda plastaskar det stod “Pirahna 2” och “Baron Blood” på var en lika stor del av min barndoms rekvisita som fotbollar och lördagsgodis. Det enda som var fräckare än att kolla på film var om vi fick hänga med hem till någon av de rika ungarna som hade TV-spel. Där turades vi om att meja ner vågor av fiender med fantasivapen. Naturligtvis kunde en orolig vuxenvärld inte låta oss få ha roligt ifred.

Vi blev ideligen varnade om vad som skulle hända om vi höll på för mycket. Vi fick höra den ena sedelärande historier efter den andra om barn som blivit det värsta som kunde hända, nämligen “avtrubbade.” Vi ansågs vara en förlorad generation. Tickande våldsbomber vars förmåga att skilja på fantasi och verklighet bränts bort ur våra hjärnor på grund av alla timmar framför teven.

LÄS MER: Alla borde inte få flyga

Nu har det gått sådär 35 år och man kan konstatera att det mestadels gick rätt bra för mig och mina kompisar ändå. Ingen av oss blev seriemördare. Om vi över huvud taget blev påverkade blev vi i de flesta fall kreativa. Det som väcktes i oss var inte blodlust utan snarare en vilja att göra egna skräckfilmer och tevespel.

Man kan ju tycka att vi alltså har facit i hand. Svart på vitt. Ingen blev förråad eller avtrubbad. Varför inte stryka “underhållningsvåld” ur alla förklaringsmodeller när vi diskuterar våldet i samhället? Det är nämligen lite bråttom att hitta och åtgärda de verkliga orsakerna.

Det är inte så lite sorgligt att de som på riktigt tror på kulturens kraft att påverka för det mesta är de som är övertygade om att den är farlig.

Den 16 augusti sköts 22 människor ihjäl i ett köpcenter i Texas. Bara 14 timmar senare sköts nio människor till döds i Ohio. I skrivande stund skedde den senaste skjutningen, med sju dödsoffer, för bara några timmar sedan. Totalt har det skett 18 masskjutningar i USA under 2019. Det kommer sannolikt bli fler. Efter varje skjutning har politiker krävt en sak. Nej, inte förbud för att sälja vapen. Utan förbud för våldsamma filmer och tevespel:

Texasguvernören Dan Patrick hävdade att spelindustrin lär unga människor att döda. Donald Trump själv sa i ett tal att “det är dags att stoppa glorifierandes av våld i vårt samhälle. Det inkluderar alla de våldsamma tevespel som som är så vanliga nuförtiden.” Förre presidentkandidaten Mike Huckabee hävdar att den enskilt största faktorn bakom skjutningarna är att folk inte ber tillräckligt ofta.

LÄS MER: Bara kända människor borde få twittra

Om det inte vore så sorgligt och hemskt på så många plan finns här flera syrliga och skamlöst lågt hängande frukter till skämt på temat “förmåga att skilja på fantasi och verklighet” att plocka. Att de flesta skjutningarna hade konkreta rasistiska motiv vill ingen kännas vid. Trumps tal ledde till att kedjan Walmart tillfälligtvis tog bort alla tevespel från sina affärer. De fortsatte dock att sälja automatvapen över disk.

Det är inte så lite sorgligt att de som på riktigt tror på kulturens kraft att påverka för det mesta är de som är övertygade om att den är farlig.