Skivbutiken Bengans har slagit igen sin affär i centrum

Pandemin har skördat ännu ett butiksoffer. Efter drygt tio år har Bengans nu tvingats slå igen sin skivaffär i centrum.
– Det bar sig inte längre, säger Bengans delägare Peter Sandberg.

ANNONS
|

I många år har skivaffären Bengans kämpat i motvind. Men trots 2000-talets utbredda fildelning och 2010-talets markanta Spotifydominans har affären vid Stigbergstorget och den lilla satellitbutiken i centrum, först på Östra Hamngatan och sedan på Drottninggatan, ändå kunnat streta på.

LÄS MER:Annorlunda Record store day på Bengans i Majorna

Men när pandemin slog till med full kraft och kunderna mer eller mindre övergav hela stadskärnan gick det inte längre att driva verksamheten vidare. I början av maj tvingades Bengans därför att stänga sin skivbutik på Drottninggatan.

LÄS MER:Stigbergstorget – drogkvarteret som blev Göteborgs nya trendområde

– Beslutet att slå igen är såklart en följd av pandemin. Vi hade gärna fortsatt att hålla butiken öppen och vill finnas mitt i stan men det är svårt när det inte kommer några kunder. Från mars förra året har det varit väldigt tomt, konstaterar Bengans delägare Peter Sandberg.

ANNONS

Hur känns det att behöva lägga ner butiken efter så många år?

– Det känns såklart väldigt trist. Det är ju aldrig roligt att tvingas slå igen, men jag är tacksam och glad över att ingen behöver sägas upp. De som jobbade i butiken i city får börja hos oss i Majorna. Vi får helt enkelt se det som att vår butik här uppe blir ännu lite bättre.

Rymlig butik lugnar kunderna

Peter Sandberg understryker att verksamheten i butiken vid Stigbergstorget faktiskt rullar på med fortsatt god fart.

LÄS MER:Bengans dammsuger arkiven och ger ut unik musik från Göteborg

– Här är så stort, 700 kvadratmeter, att våra kunder inte är rädda för att komma hit. De kan utan problem hålla avstånd till varandra. Dessutom har vi som alla andra butiker koll på antalet besökare och vi har snitslade banor vid kassorna. Det blir aldrig särskilt trångt.

Samtidigt är webbförsäljningen allt viktigare för Bengans. Där har butiken på Drottninggatan fungerat som ett uthämtningsställe för webbkunderna, men även de hänvisas nu till butiken vid Stigbergstorget som alltså tar över varuutlämningen för onlinebutiken bengans.se.

Har ni fått några reaktioner på att citybutiken slagit igen?

– Ja, rätt många har kommenterat det och tycker att det är synd. Samtidigt förstår de vår situation. Det går inte att driva en butik utan kunder.

ANNONS

LÄS MER:Ta fram skivorna – dags att revoltera mot Spotify

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS