Mellan den 5 och 14 februari är det åter dags för "Skapadagar" på Göteborgsoperan.
Mellan den 5 och 14 februari är det åter dags för "Skapadagar" på Göteborgsoperan. Bild: Tilo Stengel

Skapadagar på Göteborgsoperan

Mellan den 5 och 14 februari är det åter dags för "Skapadagar" på Göteborgsoperan med något för alla åldrar och som är helt gratis.
– Vi vill vara relevanta för alla, vilket är extra viktigt eftersom vi finansieras genom skattepengar.

ANNONS
|

Den 5 februari är det dags för "Skapadagar" på Göteborgsoperan som från och med i höstas äger rum två gånger per år – och är helt gratis. Ett projekt som strävar efter att göra scenkonst tillgänglig för alla.

– Skapadagar hjälper oss att kunna vara relevanta och kommentera samtiden utan alltför lång framförhållning. Vi har nu en vecka varje termin där vi på förhand inte behöver skriva in exakt vad vi ska göra, säger Malin Aghed, chef för Skapa.

LÄS MER:Henning Ruhe blir ny konstnärlig ledare för Göteborgsoperan

"Skapadagar" har tre områden: 1) barn och unga, 2) tillgänglighetsfrågor och 3) interkulturellt arbete för att olika kulturer och olika språk ska kunna mötas i skapande.

ANNONS

– Vi vill vara relevanta för alla, vilket är extra viktigt eftersom vi finansieras genom skattepengar. Alla kan bidra till konsten och vi vill lyssna på vad folk behöver och upprätta en dialog, säger Malin Aghed.

Fördomar om opera

Det finns mycket fördomar mot opera och att det skulle vara svårtillgängligt. Malin Aghed berättar om någon som sa att han aldrig varit på operan eftersom han inte äger någon slips.

– Men vi vill visa att man kan komma som man är, säger hon.

Dessutom är inte Göteborgsoperan bara ett operahus, poängterar Aghed, utan ett scenkonsthus som även innehåller till exempel dans, musikal, kostym, scenografi med mera. Om man vill arbeta kreativt på andra sätt än i form av opera, kan man även det, vid sidan av scenen.

LÄS MER:Recension: "Valkyrian" – Göteborgsoperan

– Det här är vår skyldighet, men det är också så många människor här som brinner för det här att skapa upplevelser för alla, säger Aghed.

Exempel på aktiviteter under Skapadagar är att gå på konsert med operans barn- och ungdomskörer och där alla har fått bidra till vilka sånger och texter som ska framföras. Ett annat är att ungdomar tillsammans med operans personal får arbeta med musikteater, komposition, dans och scenteknik. Det utifrån det verk som ett gäng ungdomar skrivit efter Wagners "Valkyrian" på tema hjältemod och vad det innebär att vara en hjälte i dag.

ANNONS

En "tröskelslipare"

Torsdagen den 13 februari är det öppet hus då barn och vuxna kan komma och se en föreställning, titta på en repetition, bli regisserad, pröva teaterkostymer eller gå en guidad tur bakom kulisserna.

– Integration handlar ofta om vilket land man kommer ifrån, men ålderssegregationen är också viktig att adressera. Konst kan hjälpa till att överbrygga en mängd olika klyftor, säger Aghed, och fortsätter:

– I föreställningen "Olivia - en queer klubbshow", som är ett samarbete med scenkonstkollektivet Bataljonen, kommer vi till exempel att se ett sextiotal människor på scen med olika erfarenhet: den yngsta är 9 år och den äldsta 78.

LÄS MER:Tjuvar bröt sig in på Göteborgsoperan

Dagen efter är det fredagshäng för åldrar 13-25 med musik och en föreställning med körteatergruppen Unga Amanda.

Malin Aghed ser sig själv som en "tröskelslipare" åt båda hållen – både för att få verksamheten att komma ut och få människor att komma in.

– Bara för att man använder konst, tappar det inte i värde. Vi vill göra både fantastisk scenkonst och fantastiska platser för människor att mötas, säger Malin Aghed.

Skapadagar på Göteborgsoperan 5–14 februari 2020

Konsert med Göteborgsoperans barn- och ungdomskörer

5 februari kl. 18, Lilla scenen

Återskapa: Valkyrian – Vem är en hjälte?

8 februari kl. 16 och 18, Lilla scenen

Olivia – en queer klubbshow

11 februari kl. 19, Lilla scenen

Öppet hus

13 februari 10.30-15

Fredagshäng – Alla har hjärtan

14 februari kl. 19-21, Lilla scenen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS