Ska det löna sig att vara Akademien till lags?

Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg är två mycket goda val av ledamöter till Svenska Akademien. Ändå lämnar beslutet en jolmig känsla efter sig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förutom den eviga tolkningsleken som bubblar kring landets arton mest upphöjda kulturarbetare betyder valet av nya ledamöter till Svenska Akademien något på riktigt. Förutom Nobelpriset i litteratur har ledamöterna inte minst inflytande över den digra mängd stipendier som delas ut över landets många behovssökande kulturarbetare.

Valet av Dagens Nyheter-anknutna Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg är på det sättet uppfriskande, inte minst för de av oss som värnar dagstidningarnas, kritikens och journalistikens roll i kulturens näringskedja.

Steve Sem-Sandberg är det minst kontroversiella valet av de två. Han är en mångfaldigt prisad författare av många av 00-talets allra viktigaste svenska verk. Om något kan man höja på ögonbrynen åt att han inte valts in redan tidigare. Att han dessutom varit en profilerad kritiker på DN sedan 2008 är också en upplyftande signal. I kulturvärlden är inte minst dagskritiken en allt svagare länk – som behöver alla företrädare de kan få på viktiga poster.

ANNONS

LÄS MER:Två nya ledamöter till Akademien

Ingrid Carlberg är ett mer förvånande val. Hon är förvisso både en skicklig journalist och en duktig författare av biografier – men i Akademiens nuvarande konstellation är hon en udda fågel i en församling av språkvetare, poeter och skönlitterära författare. Den enda med en annan profession är den 1:a stolens jurist Eric M Runesson. Med tanke på Svenska Akademiens erbarmliga kommunikation med omvärld och press under de senaste årens kris misstänker jag att tanken är en efterlängtad kompetenshöjning på det området – utan att påverka Akademiens litterära trovärdighet.

Två goda val som dessutom ger ringar på vattnet. Det är bra.

LÄS MER:Steve Sem-Sandberg: Peter Handkes verk förblir en stor läsupplevelse

Kvar finns här en ändå en lite jolmig känsla av att det lönar sig att vara Akademien till lags som jag gärna vore utan. Steve Sem-Sandberg var som av en händelse en av de mest välformulerade försvararna av Peter Handkes omstridda Nobelpris hösten 2019. Och nog är det ett märkligt sammanträffande att Ingrid Carlberg så sent som förra året råkade skriva en lång biografi över Alfred Nobel själv, som dessutom belönades med pris från Svenska Akademien?

För en organisation som blivit så kritiserad för korruption och läckor framstår detta som om inte huvudlöst så i vart fall olägligt tajmat. En lucka i kommunikationstänkandet som det nya ledamotsvalet paradoxalt nog kanske täpper igen.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS