Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skådespelare rasar mot Göteborg stadsteaters jobbannons

I höst spelar Göteborgs stadsteater Ingmar Bergmans kontroversiella ”Tystnaden”, vars explicita sexscener triggade en stor censurdebatt. Men i annonsen för rollerna som sexarbetarna Rita, Emina, Hana och Lavinia, söker de inte skådespelare utan ”avancerade statister”. Nu får teatern kritik för att försöka runda kollektivavtal.
– De utnyttjar att många är desperata under pandemin, menar skådespelaren Venus Houman.

Emina är berusad när hon får syn på pojken Johan. Hennes gråt blir till ett mjukt leende innan hon känslofyllt berättar om sin stora livssorg. Sen tar smärtan över igen.

Mötet mellan Johan och den prostituerade Emina är ett utdrag ur det irländska teaterkompaniet Dead Centres kommande tolkning av Ingmar Bergmans ”Tystnaden” som spelas på Stadsteatern i höst. För att det ska bli rätt måste Emina lyckas pendla mellan kraftfulla känslor utan att spela över och dessutom verka full.

I sin jobbannons påpekar Stadsteatern att Emina är viktig för pjäsens handling. Det samma gäller de övriga tre sökta rollerna; Rita, Hana och Lavinia. Teatern vill att de ska se ut att vara från Italien eller Balkanhalvön, de ska kunna leverera enstaka repliker på albanska och Hana ska även kunna sjunga.

När Venus Houman kallades på audition var hon uppspelt. Under coronapandemin har det varit nästan omöjligt att få scenjobb. I stället har reklamuppdrag fått varvas med lärarjobb och en och annan filminspelning. Nu fanns plötsligt en möjlighet till en intressant roll och samtidigt få in en fot på stadens största teaterscen.

LÄS MER: Shakespeare, Lagerlöf och Beatles när Stadsteatern öppnar

Det fanns bara ett problem. Stadsteatern sökte inte skådespelare, utan ”avancerade statister”.

– Det är bara helt fel. Antingen är du statist eller så är du skådespelare. Skärpning, säger Venus Houman till teatern.

Fackförbundet: Vanligt problem i filmindustrin

Hos fackförbundet Scen och film är ”avancerade statister” ett välkänt begrepp. Förhandlingschefen Madeleine Wagemyr säger att de konstant får ärenden om hur skådespelarinsatser säljs in som statistroller. Hon ser det som ett sätt att försöka runda kollektivavtalen och hålla nere löner.

Men det är ett problem som framförallt gäller filmindustrin. När det kommer till landets institutionsteatrar är det snarare väldigt ovanligt.

– Jag tror att vi kanske har haft tre-fyra ärenden under de sexton år jag varit här. Där är nog problematiken mer att de tar in massor med praktikanter som är helt oavlönade.

Är det allvarligt?

– Ja, vi ser allvarligt på detta, och det är ett stort problem på filmområdet. Jag hade ett ärende där en person skulle vara med i en lång våldtäktsscen och fick höra ”du ska ju inte säga någonting, du ska bara bli våldtagen”.

LÄS MER: Därför har Stadsteatern blivit grön efter renoveringen

Men vad är egentligen skillnaden på en skådespelare och en statist?

– Enligt vår uppfattning för en skådespelare handlingen framåt. Vi brukar säga att en statist ska kunna vara utbytbar. Kommer den inte ska inte föreställningen behöva ställas in.

Skådespelaren Venus Houman har på sig en ljus klänning och ett vitt hårband. Hon har svart hår och står i dörren till en paviljong på gården.
Venus Houman har studerat på Wendelsbergs folkhögskola. Hon har arbetat som skådespelare i fyra år. En hel del på friteatrar, men även Folkteatern och Angereds teater. Nu är hon aktuell i en mindre roll i filmen ”Tisdagsklubben”, med bland andra Marie Richardson och Peter Stormare som har premiär 2022. Bild: Måns Langhjelm

Betydligt mindre betalt till statister

Exakt vem som för handlingen framåt och var gränsen för skådespeleri går är förstås suddigt. Betydligt tydligare är skillnaden i den ekonomiska ersättningen.

Minimilönen för en skådespelare vid en institutionsteater är ungefär 20 000, mer om man har utbildning och erfarenhet. Enligt annonsen skulle Venus Houman få sammanlagt 8 000 kronor för de sexton planerade föreställningarna i höst, samt 128,50 i timmen för repetitioner.

Venus Houman som själv har läst personalvetenskap har svårt att förstå hur skillnaderna kan vara så stora från andra jobb hon har haft.

– Vad skiljer ett lärarjobb från ett skådespelarjobb? När jag söker ett lärarjobb får jag inte en vikarietjänstlön, säger hon.

Skådespelaren Venus Houman har på sig en ljus klänning och ett vitt hårband. Hon har svart hår och sitter på en stol utomhus med grönska i framkant.
Venus Houman säger att hon älskar att vara skådespelare. Hon blir emotionell när hon berättar att scenen varit en fristad där hon känt sig hemma. Samtidigt är hon trött och förbannad på de dåliga villkoren. Bild: Måns Langhjelm

Venus Houman ryter ifrån – Stadsteatern backar

Hon är upprörd när hon pratar om annonsen. Samma upprördhet som förra veckan fick henne att ryta ifrån. Venus Houman kontaktade både fackförbundet och Stadsteatern och det fick effekt. Kritiken nådde teaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll som bestämde att rollerna skulle göras om.

– Såhär ska det inte gå till. Vi kan inte sätta in statister i skådespelarroll, det är vi alldeles för professionella för. Jag ber verkligen om ursäkt, säger han.

LÄS MER: Backa teaters konstnärliga brott – nu tar Lars Melin över

Han förklarar att felet uppstod i samband med manusarbetet hos det irländska teamet där dramaturgen Mark O’Halloran utvidgat statistrollerna.

– Sen när det var dags för audition, valde Bush (red. Moukarzel, regissör) att använda de här delarna. Det ska sägas att de har helt andra regler på Irland för vad en statist får göra och inte.

Hur ska ni se till att stoppa den här typen av annonser och missförstånd i framtiden?

– Vi får vara noggrannare. Ha tydligare rutiner så att det inte går ut för stora texter till auditioner. Sen är det lätt att vara efterklok och det är mer komplicerat när det är ett utländskt team. Men det är bara en förklaring inte en ursäkt.

Venus Houman är nervös för att detta ska straffa henne. Att hon ska bli ”bränd” för att hon röt ifrån.

– Jag kan lugnt säga att vi inte jobbar så här. Det är något positivt att hon reagerar, säger Pontus Stenshäll.

LÄS MER: Socialdemokraternas oro – Järntorgets kulturliv kan försvinna

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.