Skådespelaren och Konstnären har en film ihop

I nya filmen brottas Anna Odell och Mikael Persbrandt med sina alter egon framför kameran och gör upp med givna roller.

ANNONS
|

Pressträffen i Trollhättan är väl­regisserad och toppstyrd. Samtidigt är tonen mer lågmäld och teoretiserande än den brukar vara i liknande sammanhang.

Första stoppet: Konstnärens sovrum

Efter ett samtal där Anna Odell förklarar mer om sin filmidé får vi gå runt och kika i de olika rum där filmen utspelar sig: Första stoppet är Konstnärens sovrum, överbelamrat med prylar, med en symaskin i hyllan och en skyltdocka lutad mot en vägg. Delar av tapeten täcks av ett kaotiskt collage med utklippta bilder av harar. Rummet känns personligt, snudd på privat. Konsten här inne tar stor plats och är främst Anna Odells egen.

I rummet möter vi de tre personer som i filmen hjälper Konstnären att dekonstruera sitt jag, och nyansera den roll hon tilldelats i media. En roll hon själv sammanfattar som ”den galna konstnären som gör vad som helst”:

ANNONS

Vera Vitali har krupit ner under täcket.

–Jag spelar Annas mer utmanande, utagerande sida, förklarar hon.

Danska Sofie Gråböl, med sin svala framtoning, representerar Anna Odells mer logiska jag medan en annan av Danmarks stora stjärnor, Jens Albinus, gestaltar ångest parad med dålig självkänsla.

–Jag är hennes rädsla för att inte räcka till och inte kunna göra sin röst hörd.

Andra stoppet: Skådespelarens sovrum

Nästa stopp är Skådespelarens rum, som mest liknar ett anonymt hotellrum att byta om i. Där väntar Mikael Persbrandt, som snart badar i kameraljus och blixtar.

–Välkomna, jag är Skådespelaren som ska plocka isär mig själv, säger han med en teatralisk gest.

Han berömmer filmen, som han kallar ”ett märkligt projekt” och understryker att regissörer som Anna Odell ”inte växer på träd”. Samtidigt medger han att han inte har en aning om vad som kommer att hända under inspelningen, eller vad resultatet ska bli.

–Men varje dag är ett äventyr, och det har funnits tid för en hel del reflekterande kring manligt och kvinnligt.

Precis som Konstnären har Skådespelaren tre alter egon, men av dem syns bara Shanti Roney till, som spelar hans konstnärliga, känsliga och mer inkännande jag. De övriga lyser med sin frånvaro. Trine Dyrholm, som den konstruktiva, analytiska, har valt bort pressträffen. Danska storstjärnan Thure Lindhardt, som Skådespelarens destruktiva jag, stormar in försent och har inte något vettigt att säga.

ANNONS

Mikael Persbrandt om #Metoo

Att spela in filmen samma höst som #Metoo-rörelsen skapar rubriker över hela världen ger Mikael Persbrandt en chans att reflektera över sitt gamla liv som han nu menar att han lämnat bakom sig:

–Jag ser det som en möjlighet och en ynnest att få befinna mig utanför min comfort zone. Ja ni kan ju tänka er själva. Det har varit jävligt intressant.

Hur tänker du kring #Metoo och de vittnesmål som kommit fram?

–Det är en veritabel orkan som dragit fram med full kraft, som jag ställer mig bakom till hundra procent. Det är gamla patriarkala strukturer som måste rivas.

Han tillägger att det borde ha skett för länge sedan:

–När jag kom till Dramaten under tidigt 1980-tal och skolades in i den kulturen så var det rena 1700-talsmönster som upprepades där. Det tar så klart tid att riva ner sådant och att reflektera över hur vi är som människor.

Vad har du lärt dig av arbetet med dina alter egon? Du som själv kan sägas ha varit en del av den patriarkala struktur som #Metoo-rörelsen vänder sig emot.

–Ja. Jag har naturligtvis varit en del av del av den, och det bearbetar jag nu i en film, som jag ser som en resa in i eftertanken med hopp om bot och bättring. Jag känner mig lyckligt lottad över att under hösten ha fått reflektera så massivt över vem jag är.

ANNONS

Fakta: Untitled Anna Odell

Vad: Untitled Anna Odell, filmprojekt med premiär hösten 2018. Tycks lite inspirerad av Todd Haynes Dylan-biografi I’m not there.

Med: Anna Odell, Mikael Persbrandt, Vera Vitali, Jens Albinus, Sofie Gråböl, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt och Shanti Roney.

Hur: andra omgången spelas just nu in i Trollhättan, efter en första inspelningsperiod i juni. Bland annat brottas Skådespelaren och Konstnären med sina självbilder i samtal med en psykolog.

Bakgrund: Konstnären Anna Odell vann 2014 en guldbagge för filmen Återträffen, som även prisades vid filmfestivalen i Venedig. Hon väckte stor uppmärksamhet redan med sitt examensarbete från Konstfack Okänd kvinna 2009-349701 där hon iscensatte en egen psykos. I sina verk belyser hon gärna dolda strukturer, maktmissbruk och gruppdynamik.

ANNONS