Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sjukt utmanande med obebyggd plan i centrum

Ännu en uppflammande punktdebatt om en del av staden. Denna gång om Heden och höghus. Karin Widegård efterlyser en annan sorts debatt.
Vill man orsaka nervryckningar hos göteborgarna ska man peta på Heden.
Arkitekten Gert Wingårdh smäckte för ett tag sedan till med ett förslag som placerade fyra 120 meter höga punkthus i var sitt hörn av Heden. Inget tyder på att det är aktuellt att förverkliga planen. Men det drog proppen ur flaskan och bröt tabut att snacka om exploatering av helig mark.
Att Wingårdh vill sätta sig själv på kartan är inget man behöver hymla med eller hötta åt. Arkitekter bygger inte för egna behov utan för att det är deras jobb. Och ju kändare arkitekt desto mer logotypemaking. Ju mer symbolvärde en plats har desto viktigare att få sätta sig på den. Det måste stärka egot enormt att se sina idéer i full skala.
Stadsplanedebatter i den här stan präglas ofta av polariseringar. För eller emot något hastigt uppdykande projekt. Det skapar känsla av brådska. Här gäller skynda sig att ta ställning! Älvstrandsprojekteringen innebär ett litet trendbrott därvidlag, eftersom den tvingats involvera en mer långsam demokratisk process. Till och med skolbarn ska få säga sitt.
Ska Gert Wingårdh få härja som han vill eller ska allt konserveras? Sådana fantasilösa polariseringar gör att man riskerar att hamna i halvmesyrer. Så väljer man något lagom, ingen blir förbannad och ingen heller riktigt nöjd.
Onsdagens paneldebatt i samband med Byggnadstekniska föreningens årsmöte var riggad som en duell mellan höghusförespråkare och motståndare med Gert Wingårdh i försvarsbåset. Typiskt nog började även förmodade motståndare med att säga: Egentligen har jag inget emot höga hus. (Varför säger ingen "skyskrapor" längre?) Nähä, för det är nog inte det saken gäller.
Bristen på diskussionsvana och insikt om konsekvenserna av landskapsarkitektur och stadsplanering som idé, form och social verklighet gör att det blossar upp punktdebatter som flyttar sig runt i stan. Nu måste vi göra något åt Heden! För ett tag sen var det Götaplatsen. Och vad blev det av det?
Det är sjukt utmanande att ha en stor obebyggd plan mitt i centrum. Stan äger en massa symbolplatser som man inte borde kunna schackra med hur som helst. Ändå är Göteborg specialist på att riva ner miljöer med symbolvärde. Tänk bara på Bazar Alliance! Höghus på Heden skulle också få symbolvärde kan tänkas. Men man måste också ha kvar lite spooky och irrationella platser. Förresten varför bara gulla med fotbollen på Heden?Varför inte ridning? En paddock. Och ryttare i trädallén mot Södra vägen. Hästar och höghus vore en kombination. Heden är en yta som ligger fri för projiceringar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.