Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Suzanne Reuter i
Suzanne Reuter i "Cleo", Bengt Alsterlind i "Hajk" och Göran Persson skildrad i dokumentären"Persson vs. Bildt" - alla finns att hitta i SVT:s Öppet Arkiv. Bild: Johan Paulin/SVT, TT, Joakim Roos

Sju tips från SVT:s "Öppet arkiv"

Har du börjat tappa hoppet i pandemin? SVT:s Öppet arkiv är ett av världens största tv-arkiv och är en säker källa om du vill döda tid och samtidigt uppdatera dig om svensk tv-historia. Jonathan Bengtsson guidar till sju pärlor du inte får missa.

"Cleo", 2001

Av: Johan Kindblom, Tomas Tivemark och Michael Hjorth.<br>
Med: Suzanne Reuter, Loa Falkman, Gustaf Skarsgård.<br>
Plantera Suzanne Reuter i mitten av en sitcom, i mitten av en riddarsaga, i mitten av en hög med gamla håriga päron - du kommer att bli belönad. Hennes kapacitet till sadism kan vara föredömlig, så också i kontorskomedin "Cleo". Hon hugger som en blind reptil mot påstådda oförätter och envetna kollegor. Trots detta kommer du, på något ohyggligt vis, att sympatisera med Reuters karaktär. Tiden brukar nu behandla svensk humor styvmoderligt, nästan hatiskt, men Cleo står sig egendomligt bra.

"Cornelis", 1997

Av: Tom Alandh<br>
Med: Cornelis Vreeswijk, Jack Vreeswijk, Bim Vreeswijk mfl..<br>
Cornelis Vreeswijk hade till sist så mycket pengar att han ej visste vart han skulle förvara dem, så han stoppade dem i Ica-kassar. Samme Vreeswijk fick vänner först när han började köra paketcykel och blev smal - innan denna paketcykel hade han ingen. "Cornelis" är helt pyntad med små gräddiga detaljer som dessa. Myten om trubaduren och hans sjösjuka tillvaro står visserligen ganska oskadd. Men Tom Alandh är en så hjärtlig, behärskad berättare att det inget gör.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

"Den keltiska gåtan", 2001

Av: Maja Hagerman, Otto Fagerstedt.<br>
Med: Maja Hagerman (bilden), mfl.<br>
Jag är svag, eller egentligen värnlös, inför historiska dokumentärer från tidigt 00-tal. Att strålas tillbaka mot era styrd av andra, saktmodiga journalistiska ideal. En tid utan muskulösa spektakel, med djärv bakgrundsmusik och programledare klädda som utbrända tyska matematiker. "Den keltiska gåtan" träffar allt detta. Inslagen av tvärflöjt kommer sällsamt tätt. Ibland besöker en lekfull, på flera vis direkt sexuell saxofon ljudbilden. Maja Hagerman låter en rad brittiska forskare, alla med helt felprogrammerade ansiktsdrag, förklara kelternas vandring över Europa. Det är både lustigt och lärorikt, men också märkvärdigt stillsamt.

"Dokument inifrån - Persson vs Bildt" 1998

Av: Janne Josefsson<br>
Med: Carl Bildt, Göran Persson.<br>
En magnetisk trio av huvudpersoner här. "Persson vs Bildt" är en dokumentär om Carl Bildt och Göran Persson inför valet 1998, av Janne Josefsson. Att Bildt och Persson har varit något annat än gamla pastejklumpar, att de har varit verksamma och stridiga, är fint att se. Och Josefsson är så förtjusande trogen sig själv: hans journalistiska metod är fåfänga, hans monologer läcker ut över hela den timmeslånga dokumentären. Bland annat ställer han en fin fråga till Carl Bildt: "Varför får man inte kalla dig Calle?" .
Bild: Pi Frisk / SvD / TT
Bild: Pi Frisk / SvD / TT

"Historien om den lilla farbrorn", 1984

Av: Barbro Lindgren (bild), Eva Eriksson.<br>
Med: Jan Nygren<br>
Om den så hade reciterats av en get, om den så hade ristats in på en sumpig bilkaross - jag kommer inte banga "Historien om den lilla farbrorn". Också via rörlig bild är Barbro Lindgrens barnbok oundviklig. Jan Nygrens röst tycks silad genom en bunke massageolja, bakgrundspianot lägger sig lent över Eva Erikssons illustrationer. Den sentimentala brunnen i kroppen sprutar som en liten gejser.
Bild: Ragnhild Haarstad/SvD/TT
Bild: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

"Made in Sweden - det lilla landet med de stora idrottsmännen", 1986

Med: Mats Wilander (bilden), Sven Tumba, Patrik Sjöberg.<br>
Av: Sven "Plex" Petersson, Kjell Andersson, Göran Zachrisson.<br>
"Made in Sweden" lyser av en hederlig, kommunal energi. Vill du dras med i en undervattensström tillbaka mot folkhemmet, vill du värka lite över den tid som förlöpt, så ska du söka dig hit. VI följer en lovande Mats Wilander, så ung att han går att beteckna som nyligen utskiten. Vi möter en förbluffande ren Gunde Svan - skidåkaren ser ut som en naturskön oljemålning. Och så får vi stiga ner i Torbjörn Nilssons förtvivlade, nästan viktorianska skygghet. Det svenska sportundret har studerats hårt över åren, men den nostalgiska valutan har sällan varit högre än här.
Bild: TT
Bild: TT

"Hajk", 1998

Av: Bengt Alsterlind<br>
Med: Bengt Alsterlind<br>
Ett blygt litet klipp, på runt tre minuter, där Bengt Alsterlind bygger sig en "fiffig ubåtsbaguette". Här hittar man bevis över tre saker: rackliga gympahallsmackor har en alldeles bestämd förförelse, två decennier är en lång tid, och "Hajk" var ett bedårande program. Alsterlind smider till ett periskop av en ruta hårdost. Han benämner smör som "matfett" och kallar en feferoni för "torped". Du skrattar, mest åt dig själv, och för att någonting i din kropp vill resa in i denna tidsficka och bosätta dig här.

Ytterligare tips:

Sportens årskrönikör från 1980-1999 finns fortfarande att lustfyllt ploga igenom på SVT play. Det är en ovanligt effektiv form av flykt.

LÄS MER: Här är de bästa tv-serierna just nu

LÄS MER: "Homeland" speglar samtidens rädslor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.