Regissören Kjell Sundvall (t.v.) tillsammans med skådespelarna Mikael Persbrandt (mitten) och Reine Brynolfsson, presenterade filmen "Sista kontraktet" som handlar om mordet på statsminister Olof Palme. Filmen hade premiär i mars 1998.
Regissören Kjell Sundvall (t.v.) tillsammans med skådespelarna Mikael Persbrandt (mitten) och Reine Brynolfsson, presenterade filmen "Sista kontraktet" som handlar om mordet på statsminister Olof Palme. Filmen hade premiär i mars 1998. Bild: Ola Torkelsson

Sju skildringar av Palmemordet i kulturen

Onsdag den 10 juni ska chefsåklagare Krister Petersson presentera lösningen på Palmemordet, som plågat ett helt land i 34 år. Caroline Widenheim guidar till sju kulturyttringar i Palmes spår.

ANNONS
|
Roman
Bild: Maja Suslin/TT

"Faller fritt som i en dröm" (2007" av Leif GW Persson

grade crossed
Redan i den första delen av vad som brukar kallas trilogin om välfärdsstatens fall, ”Mellan sommarens längtan och vinterns köld” (2002), var Leif GW Persson och nosade på Olof Palme. En svensk statsminister med drag av Palme ska först ha haft kopplingar till CIA, därefter till Sovjetunionen. I trilogins sista del är det rakt av Palmemordet som avhandlas. Välkända GW-figurer som Anna Holt, Lars Martin Johansson och Evert Bäckström blir alla indragna i den slutgiltiga upplösningen av mordutredningen, och spåren leder rakt in i polishuset. GP:s recensent ansåg att ”om GW Perssons fiktiva lösning av Palmemordet är inte mycket att orda […] noteras bör dock den varsamma skicklighet med vilken författaren tydliggör sitt huvudspår ur det övriga kaoset.”
TV-serie
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

"En pilgrims död" (2013) - SVT

grade crossed
Sugen på mer GW? SVT slog ihop de två Palmerelaterade romanerna i hans trilogi i serien ”En pilgrims död”, som sändes i början av 2013. Rolf Lassgård axlade rollen som utredningsledare Lars Martin Johansson, vid sidan av bland andra Helena af Sandeberg, Ellen Jelinek och Jonas Karlsson. Claes Malmberg tog sig an Evert Bäckström. Serien hade i genomsnitt 1,5 miljoner tittare när den sändes.
Roman

"Satans marionetter" (1991) och "Det svenska trädet skall fällas" (2008) av Anders Leopold

grade crossed
Journalisten och privatspanaren Anders Leopold Elmquist har hållit fast vid det internationella spåret som Palmeutredningen avfärdade relativt tidigt. Hans romaner ”Satans marionetter” och ”Det svenska trädet skall fällas” bygger på samma teori – en sammansvärjning som involverar CIA, militärjuntan i Chile och apartheidregimen i Sydafrika. I den senare av böckerna går han så långt som att peka ut en av Pinochets hantlangare, som enligt uppgift ska ha befunnit sig i Sverige i februari 1986, som skytten. Han menar också att den så kallade 33-åringen, som förhördes kort efter mordet men sedan släpptes, var inblandad i mordet.
Hårdrocksalbum

"The Great Conspiracy" (2020) - Nils Patrik Johansson

grade crossed
Den 28 februari i år släppte Astral Doors-sångaren Nils Patrik Johansson ett soloalbum som helt kretsade kring Palmemordet. Låttitlarna förklarar mer eller mindre sig själva: ”One Night at the Cinema”, ”The Baseball League”, ”March of the Tin Foil Hats” och ”Killer Without a Gun”. Christer Pettersson får sitt opus i ”Freakshow Superstar” och Palmes eget uppbrott från sin överklassbakgrund skildras i inledande ”The Agitator”. Johansson snöade in på mordet efter att ha lyssnat på Dan Hörnings podcast ”Palmemordet” och har läst in sig på såväl utredningens huvudspår som diverse privatspanares teorier. Vem han tror är mördaren avslöjas i albumets avslutande spår ”This Must Be the Solution”.
Film
Bild: Ola Torkelsson

"Sista kontraktet" (1998) av Kjell Sundvall

grade crossed
Förlagan till Kjell Sundvalls thriller är skriven av John W. Grow, en pseudonym som aldrig avslöjats, med titeln ”The Ultimate Contract”. Boken är dock inte utgiven i något engelskspråkigt land, utan kom direkt i svensk översättning 1997. Året efter filmatiserades romanen med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Den här gången är det en sydafrikansk lönnmördare, lejd av en svensk finansman, som pekas ut som skyldig till mordet. Under inspelningen av filmen fick Kjell Sundvall ta emot så många brev från Palmespanare som ville delge sina egna teorier att produktionsbolaget lade locket på tills filmen hade premiär.
Konst
Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Mums #3 "Det laglösa numret"

grade crossed
Konstmagasinet Mums tredje nummer hade titeln ”Det laglösa numret”. Till en del av magasinet bjöd man in en rad konstnärer att tolka Palmemordet och hur det har påverkat Sverige. I ”Palmemordet – The Fashionstory” kunde man bland annat se en skyltdocka i blodig trenchcoat som skulle föreställa Lisbeth Palme. ”Smaklöst” tyckte förre LO-basen Stig Malm, men chefredaktör Petter Wallenberg menade att det inte var riktat mot Lisbeth Palme personligen. ”Vi närmar oss Palmemordet ur en pop- och kulturell vinkel”, sa han till Expressen. På releasefesten DJ:ade Lillemor Östlin (bilden), den kvinna som suttit fängslad längst tid i Sverige. Hon hade även skrivit en text till numret: ”Vad jag vet om Christer Pettersson”.
TV-serie
Bild: Peter Cederling

"We got this" (2020) - SVT

grade crossed
Självklart kan man ta sig an Palmemordet av ekonomiska skäl. Det är i alla fall belöningen på 50 miljoner som först lockar George English, en amerikansk reklamfilmsregissör bosatt i Sverige. Han är arbetslös och dessutom skyldig Skatteverket en saftig summa. Han drar med sig kompisen Alex, spelad av Alexander Karim, och skrider till verket. De dras in i den snåriga världen av privatspanare, ändlösa arkiv, konspirationsteorier och mystiska bibliotekarier. Schiaffino Musarra har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen. Under inspelningen blev han bombarderad med mejl, och blev bland annat anklagad för att ligga bakom mordet på ”33-åringen”, den tidigare mordmisstänkte mannen som sköts i USA 1993.

LÄS MER:Bakgrund: Mordet på Sveriges statsminister

LÄS MER:Mordet på Olof Palme är ett sår som aldrig läker

LÄS MER:Hiv och självmord, sex teorier om Palmemordet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS