Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sju fria grupper hoppas på stöd under två år

Garanterat ekonomiskt stöd i två år betyder minskad press på fria kulturgrupper. Dockteatern Sesam är en av sju grupper i Göteborg som föreslås få ett tvåårigt bidrag som nu ges för första gången.
Tidigare i år beslutade kulturnämnden att sträcka ut verksamhetsstödet till kommunens fria kulturgrupper från ett till två år. Inför nämndens sammanträde i morgon finns bland annat ett förslag på hur verksamhetsstödet skall fördelas. Totalt finns cirka 35 miljoner att dela ut, drygt 13 av dem går till det fria kulturlivet.
- Ett tvåårigt stöd underlättar för gruppernas planering och framförhållning. Förutsättningarna att anställa och veta vilka verk man kan köpa in ökar och mindre tid går åt till att skriva nya ansökningar. Det skall bli spännande att pröva det här systemet som vi nu introducerar i mindre skala, säger handläggare Kerste Broberg, kulturförvaltningen.
I förslaget finns sju fria grupper som är aktuella för stöd under två år. Förutom Dockteater Sesam även Teater Uno, Masthuggsteatern, Teater Trixter, Föreningen Atalante, Konstepidemin och Kulturprojekt Röda sten.
Dockteater Sesam håller tummarna för att deras ansökan skall beviljas. De har redan ett treårigt stöd från Statens kulturråd och föreslås få 550 000 kronor i två år från kommunen. Något som skulle kunna ge ett visst lugn.
- Vi bedriver en kontinuerlig verksamhet, men varje gång vi söker pengar finns alltid osäkerheten där, får vi stöd eller inte? Med ett tvåårigt stöd kan vi verkligen satsa och lägga både pengar och tid på våra idéer, säger Nasrin Barati, konstnärlig ledare och regissör.
En del förändringar har skett när det gäller fördelningen av de 13 miljonerna. Då Teater Bhopa avslutat sin verksamhet finns frigjorda pengar. Teatergrupperna får fortfarande mest, totalt 5,1 miljoner kronor, även om de tillsammans ansökt om mer än dubbelt så mycket. Någon miljon mindre föreslås gå till bildkonst och film. Knappt två till grupper inom musikområdet där inte någon verksamhet är aktuell för ett tvåårigt stöd denna gång.
Prioriterat område är dansen, något som även aviserats från statens och regionens sida. Kommunförvaltningen vill satsa nästan en halv miljon mer på dansen nästa år. Förutom Atalante tycker förvaltningen att bland annat 24 kvadrat på kort tid har meriterat sig för verksamhetsstöd, liksom Dansbyrån som med sin tekniska utrustning innebär en resursförstärkning inom området.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.