Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skådespelarna Hermione Corfield och Ardalan Esmaili i en dramatisk och komplicerad dykscen inför storfilmen Sea fever. Bild: Anders Ylander

Sjörysaren Sea fever spelas in i Göteborg

Den kommande storfilmen Sea fever, med bland annat Hermione Corfield från senaste Star wars, spelas delvis i Göteborg. I ett litet dykcenter i Västra Frölunda drabbade storstjärnor ihop med ett missförstått mystiskt sjöodjur.

Västra Frölunda har idag en internationell prägel. Det sydvästra området i Göteborg är annars inte känt för mycket alls och den påkostade filminspelningen som äger rum inne på dykcentret Poseidon, annars en mycket kärlekslös plats, ska snart överge lokalerna.

– Vi har varit här och filmat nästan en vecka nu, meddelar Sea fevers producent Börje Hansson.

– Innan dess var vi på Irland en månad. Det har gått jättebra. Allt har gått jättebra, försäkrar han.

De äldre tar hand om de yngre

Vi står inuti en badhall. Det är varmt som i en gammal brödugn. En av de mer dramatiska scenerna i Sea Fever, som handlar om hur en irländsk besättning på en trålare drabbar samman med ett sjömonster, ska snart spelas in. Regissören och manusförfattaren Neasa Hardiman är även hon odelat entusiastisk.

LÄS MER: En komikers uppväxt spelas in i Tynneredsskolan

– Vi har verkligen blivit ett stort community! De äldre skådespelarna, Connie Nielsen framför allt, tar verkligen hand om de yngre. Bjöd ut dem på middag redan första kvällen tillsammans. Och allt det där sipprar liksom in i filmen och ger den liv.

Hur skulle du säga att det syns på bild att skådespelarna kommer överens?

– Det syns om du tittar på kontakten mellan de äldre och de yngre, säger Hardiman, som tidigare har regisserat bland annat detektivserien Happey Valley.

– De verkligen avgudar varandra.

Livsfarligt mytiskt djur

Runt en pool i badhallens mitt står ett tjugotal anställda i spänd vila. På en filminspelning arbetar man ofta såhär: Man väntar. Sedan bryter hela världen ut i rörelse under tio sekunder och kameran rullar. Sedan väntar man igen.

I poolen flyter världsstjärnan Hermione Colfield. Bredvid henne guppar svenske birollsinnehavaren Ardalan Esmaili. Jag försöker över vattnet skjuta fram en fråga om hur det har gått.

LÄS MER: Vår tid är nu slutspurtade på Majorsgatan

– Det har gått jättebra, bekräftar Esmaili i sin knubbiga våtdräkt.

I poolens mitt är två tjocka, självlysande tentakler uppförda. Dessa två tentakler utgör Sea Fevers sjömonster. Neasa Hardiman tar åtskilliga gånger denna havsbest i försvar.

– Filmens varelse vill egentligen inte ha någonting med besättningen, eller människan över huvud taget, att göra. Min grundtanke var att skapa starka karaktärer med flera olika bottnar - och sedan placera något slags mytiskt djur i historiens mitt som ett sista, stort spänningselement.

Ett mytiskt djur som är helt livsfarligt?

- Ja, helt livsfarligt.

Vad? Sjörysaren Sea Fever, som bland annat har Film i väst som samarbetspartner och därför förlägger delar av sin produktion till Västra Götaland.

Med: Hermione Corfield, som bland annat har setts i Star Wars: The Last Jedi. Även med Connie Nielsen och svenske Ardalan Esmaili.

När? Filmen förväntas ha premiär hösten 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.