Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sjöfartsmuseet försenat – öppningen skjuts till 2022

Önskan var att det nyrenoverade Sjöfartsmuseet Akvariet skulle slå upp dörrarna till jubileumsåret 2021. Så blir inte fallet. I stället skjuts öppningen till året efter.
– Det faller precis på målsnöret, säger Henrik Witt, projektledare på Higab.

Ett akvarium med tio gånger så mycket vatten, nya trappor och hissar, ett kafé med uteservering mot parken och en huvudentré som riktar sig mot Karl Johansgatan. Det är något av innehållet i den planerade upprustningen av det 87 år gamla Sjöfartsmuseet.

Förhoppningen var att museet skulle kunna öppna för publik under andra halvan av 2021. Alltså jubileumsåret, då Göteborg fyller 400 år.

Men så blir det alltså inte. Anledningen är att valet av entreprenör överprövades till förvaltningsrätten.

LÄS MER: Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

– Entreprenören som kom tvåa försökte på olika sätt få upphandlingen utdömd och att de som tvåa skulle få bygga, säger Henrik Witt.

Är det vanligt att det blir så?

– Tyvärr allt för vanligt. Och det känns kanske inte som att det är så välgrundat alla gånger. Men det blev ett väldigt tydligt utslag i förvaltningsrätten som tur var, så det prövades inte vidare, säger han.

Blev 40 miljoner dyrare

Det är entreprenören Flodén Byggnads AB som nu ska stå för om- och tillbyggnaden. Men det har redan tidigare pågått arbete runt den gamla byggnaden vid Stigbergstorget.

Exempelvis har det gjorts arkeologiska utgrävningar på platsen. Där hittades bland annat en stenlagd väg som troligen användes av arbetare till och från det gamla varvet som togs i bruk på 1660-talet och lades ner 1825.

Det har också pågått ett stort arbete med att flytta ut verksamheten ur museet, vilket har varit komplicerat med anledning av byggnadens ålder.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet får kosta 40 miljoner mer

– Det har varit en utmaning, konstaterar museichefen Carina Sjöholm och fortsätter:

– Men vi är glada att det verkligen blir av och att de börjar bygga nu, säger hon.

Mycket är osäkert

Projektet att bygga om Sjöfartsmuseet har tidigare hamnat i blåsväder. Anledningen är att den beräknade kostnaden steg till 140 miljoner. Betydligt högre än det tidigare kostnadstaket på 100 miljoner, som sattes efter förstudien.

En del av förklaringen var att berget var närmare byggnaden än man först trott.

– No shit, Sherlock. Ja, Sjöfartsmuseet står på ett berg. Det vet alla. Higab också, sa Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Ann-Sofie Hermansson i ett bevingat uttalande efter ett av kommunstyrelsens möten.

LÄS MER: Här är Göteborgs kulturbyggnader som ska byggas om

Nu har schaktningsarbetena börjat och enligt Henrik Witt har de ännu inte kommit fram till berget. Carina Sjöholm påpekar att det fortfarande finns mycket som är osäkert och att de därför vill avvakta med att sätta ett exakt öppningsdatum för museet.

Får det några konsekvenser för er att öppningen har försenats?

– Ja, litegrann. Det handlar om att få saker att funka med tidplaner på andra verksamheter. Att synka olika utställningsprojekt. Men det löser vi. Det är inget stort problem.

– Sen är det klart att vi vill att vår publik ska komma in så fort som möjligt. Det är därför vi finns till, säger Carina Sjöholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.