Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sitar & stråkar skapar sväng

Musik: Via The Beatles upptäckte Jerry Johansson sitaren. Nu flätar han samman indisk tradition med den västerländska klassiska och uruppför i dag två verk i Hagakyrkan med hjälp av fyra Göteborgssymfoniker.
Sitarens böjliga toner slingrar sig runt stråkarnas stämmor. De får liv i en av symfonikernas lokaler under en repetition inför konserten i Hagakyrkan.
Bakgrunden till allt som händer just nu i denna replokal kan spåras till mitten av 1960-talet då George Harrison vädrade sina indiska influenser på albumet Revolver. Ett par decennier senare satt den då 17-årige Jerry Johansson och diggade. Han studerade då klassisk gitarr, men fick nu upp öronen och fascinerades av ett nytt instrument, den indiska sitaren med alla sina strängar och dess meditativa klangvärld.
Många års sitarstudier
Nu har han ägnat de senaste åtta åren åt att lära sig och har sedan sju år studerat för sitarmästaren Roop Verma.
- Det krävs mycket träning och när man har gjort det tillräckligt mycket kan man bli fri i musiken och släppa och uppnå den meditativa stämningen, försöka ta musiken till ytterligare en dimension. Det är det jag är så väldigt fascinerad av i den indiska musiken, säger Jerry Johansson och berättar att han fått allt mindre tid för gitarren eftersom det krävs ett par timmars övningar per dag på sitaren för att behålla kvaliteten och känslan.
Han har axellångt hår, mustasch och polisonger och ser inte helt olik ut de västerlänningar som på 60-talet började dra österut för att hitta peace, love & understanding. Men så mycket gemensamt med dem tycker han inte att han har.
- Jag tror inte att jag är hippie någonting, egentligen. När det gäller hippiedelen var många visserligen intresserade av musiken, men de höll också på med en massa annat, droger och så, som gjorde att de inte kunde ta till sig musiken på rätt sätt, säger Jerry Johansson.
Nu har han lagt till influenser från både europeisk konstmusik och svensk folkmusik och skrivit stämmor för fyra stråkar.
- Jag kompromissar inte med tradition som jag lärt mig, men när den nu möter något annat kan fler ta del av den. Det blir ny och mer tillgänglig musik, menar Jerry Johansson.
Kvällens konsert med stråkkvartetten ur Göteborgs symfoniker är bara början på ett långsiktigt samarbete. Om allt går enligt planerna ska de också spela in en skiva och fortsätta att ge konserter med ännu mer nyskriven musik.
Jerry Johansson har också andra musikprojekt på gång. Tillsammans med konstnären Dan Fröberg ska han ge ut en skiva där sitaren möter glas som instrument med övertoner och svängningar.
- Det blir också något nytt. Samtidigt som traditionen finns kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.