Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Siri är mamma till Ellis

En kaxig liten barnboksfigur har fötts i Göteborg. Ellis är varken tjej eller kille. Förmodligen både och.
- Könet är ganska oväsentligt när man är i Ellis ålder. För historien i böckerna spelar det ingen som helst roll. Vi har så klart haft ett genusperspektiv som lett till att vi försökt att inte fastna i några traditionella schabloner.
Det säger Siri Reuterstrand, debuterande barnboksförfattare till Ellisböckerna, som illustrerats av Jenny Wik.
Vem är då Ellis?
- Ellis är en typisk unge i fyra-fem årsåldern: nyfiken, lite kaxig och antagligen ganska självständig; en blandning av alla barn jag känner, säger Siri Reuterstrand som både har småbarn och vuxna barn omkring sig i sin stora nätverksfamilj.
Det hela började med att Ica bokförlag kontaktade Siri Reuterstrand för två år sedan, eftersom de saknade en bokserie för små barn. Förlaget hade en mängd önskemål om hur böckerna skulle vara, men gav henne ändå ganska fria händer. Vid det laget visste Siri inte om figuren i böckerna skulle vara en kanin, en nallebjörn eller en kille eller tjej. Det enda hon visste var att böckerna skulle vara ett slags bruksbok på 24 sidor och att det skulle bli åtta böcker med var sitt ämne, där små barn skulle känna igen sig i vardagliga händelser. Helst skulle boken också ge en känsla av tidlöshet.
- Det viktiga är egentligen det man pratar om när man högläser böckerna, vilka ingångar det ger till olika samtal mellan barn och vuxna, säger Siri Reuterstrand.
Förlaget hade förslag på några illustratörer som de brukade arbeta med, men Siri var bestämd på att medarbetaren skulle bo i Göteborgstrakten så att de kunde träffas under arbetets gång.
Hon hade tidigare lagt märke till Jenny Wiks fina bilder i musiktidningen Lira och tog kontakt.
Det sa klick och arbetet med att forma en figur tog fart. Efter ett tag visste de att barnboksfiguren inte var ett djur, utan en liten person som kunde vara tjej lika väl som kille. Karaktären växte sakta fram och klädseln med prickig tröja, röda strumpbyxor och en lite bångstyrig mössa är densamma i varje bok. Är Ellis ledsen så slokar mössan och är Ellis glad eller spänd så syns det tydligt på tåvickandet eller på någon annan min eller gest i kroppsspråket.
Det tog ett tag innan Siri kom fram till vad barnet skulle heta. Hon ville att namnet skulle vara könsöverskridande. Till slut kom Siris äldsta dotter på namnet Ellis. Och där satt det.
När det var dags att namnge Ellis gosedjur, som är en viktig bifigur i böckerna, kom det oväntad hjälp från den yngsta medlemmen i Siris nätverksfamilj.
Stella, som då var tre år, och inne i en period då hon friskt namngav olika låtsaskompisar, pekade på Ellis långbenta apa och sa: "Det där är Ballowits."
Så var det klart.
- Ballowits är alltid med mig när jag skriver, även om han inte syns så mycket i texterna. Han är egentligen ett gosedjur, men i Ellis värld är han levande, ett slags förlängning av Ellis själv, säger Siri Reuterstrand som minns sin egen luggslitna Andersson från småbarnsåren.
Om det är för att hon är ovanligt barnslig eller om det är för att hon har lätt att få kontakt med barnet i sig, vill hon låta vara osagt, men det har varit förvånansvärt lätt för henne att åstadkomma så många barnböcker på ett bräde.
- Jag har alltid tyckt att det varit himla roligt med barnböcker. Jag gillar fortfarande att läsa dem fastän jag är 50 år. Det jag tycker om är koncentratet och det avskalade i de raka berättelserna, förklarar Siri Reuterstrand och tillägger att de flesta historierna om Ellis är skrivna med ett litet fniss.
Hon har precis börjat fundera på böckerna nummer sju och åtta. De två första böckerna kommer ut i dagarna. De handlar om när Ellis går till doktorn och om hur Ellis blir kompis med en hund. Böckerna har redan sålts till flera länder.
Är det här början på din barnboksdrottningkarriär?
- Nej, men jag tycker att det har varit väldigt kul även om jag hade aldrig kommit på det om jag inte blivit tillfrågad, säger Siri Reuterstrand som tänker fortsätta att arbeta som frilans, med journalistik och formgivning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.