Simon Ljungman vill lägga sitt hjärta på Ullevi

Solodebuterande Simon Ljungman är Göteborgs kanske mest mångsidige musikant. Men just nu har han bara två (!) fokus. Musikalen "Kärlek skonar ingen" och spelningarna med Håkan Hellström på Ullevi.
– Vi följer vår plan och är inställda på att konserterna blir av, säger han.

ANNONS
|

Vi träffas dagen innan Simon Ljungman ska spela med sin trio på Pusterviks övervåning. Spelningen blir av, den faller inom ramen för vad som får genomföras i med rådande corona-restriktioner.

– Det känns bra att det blir av. Min livsfilosofi är att delad oro är minskad oro. Stannar alla bara hemma och läser tidningen och tittar på tv blir man ju sjukt orolig. Vi kan ju gå på småskaliga grejer, och ses där, säger Simon Ljungman.

Han trivs med det nedbantade formatet. Att spela sina egna låtar från debuten "SoLo" tillsammans med trummisen Johan Håkansson och basisten Sven Lindvall.

LÄS MER:Recension: Simon Ljungman – "Solo"

– Det är kul med en trio. Allt blir ganska enkelt. Vi får plats i min bil när vi ska ut och spela. Det är någonting speciellt med att vara tre, så var det ju redan när man lekte som barn, konstaterar han leende och fortsätter:

ANNONS

LÄS MER:Recension: Slowgold "Aska"

– Där finns en nyförälskelse i hur man hanterar det rent musikaliska i en trio. Lyssna på Slowgold, de gör det magiskt bra. Det handlar mycket om att låta varje instrument ta plats och så släppa in mycket luft.

Vill inte ha något ogjort

Annars är Simon Ljungman van vid stora projekt. Körkonserter, SeLest, Augustifamiljen och förstås samarbetet med Håkan Hellström som innefattar såväl de kommande jättekonserterna på Ullevi och musikalen "Kärlek skonar ingen" med premiär på Göteborgsoperan i september 2021.

LÄS MER:Håkan Hellströms låtskatt blir musikal

Han säger att han haft svårt att säga nej till saker, men att han blivit bättre på det. Nu mår han bra av att välja bort. Samtidigt menar Simon Ljungman att allt han har ägnat sig åt skapat förutsättningar för drömprojekten.

– Hade jag slutat med mina körer hade jag kanske inte jobbat med musikalen till Göteborgsoperan nu. Deras kör kommer att ha att göra kan jag lova. Många andra som skriver musikaler ser kören mest som en bakgrund, men jag vill skriva för kören som ett eget instrument, säger han.

Arbetet med musikalen har redan pågått ett bra tag, men det var först när nyheten kom ut och folk började höra av sig som Simon Ljungman fattade hur stort det var.

ANNONS

– Det är ju faktiskt första gången sedan "Kristina från Duvemåla" som det sätts upp något svenskt, nyskrivet som ska gå nittio föreställningar på Göteborgsoperan. Det känns så bra att Håkan är med från början, att det här blir en musikal som kommer från själva källan. Och Mirja Unge har skrivit ett manus som är... unikt. Tårarna kom när jag läste det första gången.

Har tät kontakt med arrangören

Så nu när soloplattan är ute lägger Simon Ljungman sina dagar på musikalen och på att förbereda inför jättekonserterna med Håkan Hellström på Ullevi, närmast den 12 och 13 juni.

– Nu vill jag lägga mitt hjärta på Ullevi och sedan i musikalen. Ju, mer ansvar jag får av Håkan desto mer vill jag verkligen engagera mig. Det är ju så alla funkar, ju mer delaktig man är desto roligare blir det.

LÄS MER:Nu kan inte ens Håkan Hellström slå sitt eget rekord

Hur tänker ni? Många undrar förstås om Ullevi verkligen blir av som planerat.

– Jag håller tät kontakt med arrangören och det är klart att det diskuteras mycket, men allt behöver inte ens gå till alla i bandet. Det finns så mycket onödigt att oroa sig för. Vi har haft en rep-plan sedan sedan september och den följer vi. Vi kommer att vara redo att spela den 12 juni. Det är det vi siktar på till dess att något annat bestäms.

ANNONS

LÄS MER:Så blir det med vårens konserter i Göteborg

Tänk vad häftigt det skulle vara om det här släppte lagom till sommaren, vilken stämning....

– Ja, herregud. Alla skulle vara som kalvar på grönbete. Det som vi går igenom nu påverkar på många sätt. Men det skapar bland annat en otrolig längtar efter hela känslan att stå tätt, tätt ihop och lyssna på samma musik. Man kanske inte känner varandra, men just då och där är man bästisar.

FAKTA: Simon Ljungman

Ålder: 40 år.

Bakgrund: Har spelat i mängder av olika sammanhang. Bland annat SeLest, Augustifamiljen, med Miriam Bryant och nu i trio med Johan Håkansson och Sven Lindvall.

Aktuell: Med soloskivan "SoLo", som gitarrist i Håkan Hellströms band och med den kommande musikalen "Kärlek skonar ingen".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS