Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Shake it by the sea” – Göteborg får ny sommarfestival vid havet

Shakespeare, dans och yoga – på Hovås kallbadhus får alla tre utrymme när nya sommarfestivalen "Shake it by the sea" har premiär.
– Vi vill få göteborgare att ta sig ut till havet, säger Charlotta Davidson, en av initiativtagarna till festivalen.

Vid Hovås kallbadhus kommer det under tolv dagar att bjudas på en blandad sommarfestival. Det blir inslag av musik, dans, och teater, samt andra aktiviteter som yoga och pyssel för barn. Allting precis vid havet.

– Vi är ju en kuststad vilket man lätt glömmer när allt händer i stan, så vi vill få göteborgare att ta sig ut till havet, säger Charlotta Davidson, en av initiativtagarna till festivalen.

Inspirerad av konceptet ”Shakespeare in the park” som är stort i både Storbritannien och USA, ville Charlotta Davidson och Daniel Adolfsson arrangera något liknande i Göteborg.

– Det är ett anglosaxiskt begrepp som innebär teater i det fria. Man kommer och man går, man måste inte stanna länge utan alla kan ha sin egen upplevelse utan att det behöver bli så pretentiöst, säger hon.

LÄS MER: Teater Tofta sätter upp ”Scener ur ett äktenskap”

Nytt sätt att möta Shakespeare

Festivalen vid Hovås kallbadhus har därför fått namnet ”Shake it by the sea” för att förflytta sig dels geografiskt från en park – dels för att inkludera de andra konstformerna som besökare kan ta del av.

– Man kan ha picknick och bara njuta om man vill, låta barnen pyssla med något, det blir också kammarmusik och yoga. Vi har försökt bygga ett program för alla.

Fakta: ”Shake it by the sea”

Festivalen pågår mellan 28 juli och 8 augusti på Hovås kallbadhus. Teatern håller till på gräsmattan framför restaurangen. Vissa konserter och aktiviteter kan kosta pengar medan andra är gratis. För att komma in på kallbadhuset krävs inträde, men detta ingår om man köpt biljett till en aktivitet som hålls på området. Shakespeares ”Trettondagsafton” är alltid gratis att se och man måste inte gå in till badområdet för att se teatern.

Torsdagar är dagtid dedikerade för barn och familjer. Allt sker utomhus och i enighet med rådande restriktioner. Till samtliga aktiviteter måste man därför boka en biljett för att antalet gäster ska kunna räknas.

I projektgruppen som arbetat med festivalen ingår Charlotte Davidson, Daniel Adolfsson, Etzia Haylett, Mike Gamble och Johan Carlberg som regisserar ”Trettondagsafton”.

Mer information finns på festivalens Facebooksida.

För livemusiken står göteborgska namn som Bror Gunnar Jansson och Emrik Larsson, samt andra lokala musiker, och så Shakespeare då, en av huvudpersonerna.

– Förra året satte vi under fyra dagar upp ”En midsommarnattsdröm” som togs emot väl och i år kör vi ”Trettondagsafton”. Det är ett väldigt roligt sätt att uppleva Shakespeare på, den handlar verkligen om kärlek mellan alla typer och är så i tiden, säger Davidson som själv spelar rollen Maria i pjäsen.

LÄS MER: Då öppnar nya kulturscenen i Sjömanskyrkan

Havet viktig komponent

Festivalen har blivit till med stöd från Göteborgs kommun och olika sponsorer. Men främst genom ”många volontärtimmar” säger Charlotte Davidson. Genom biljettintäkterna vill man även samla in pengar till strandstädning.

– Havet är en sådan inspirationskälla. Det skänker både energi och lugn och det är extra fint att kunna samlas där nu när man får umgås mer igen. Kulturen har ju varit så inlåst under corona, och scenen på gräsmattan stod tom. Vi vill helt enkelt låta den komma fram och dela den med fler, säger hon.

LÄS MER: Åstol blir scen – ”Rosen på Tistelön” sätts upp på hela ön

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.