Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Sex, lögner och kvinnoförtryck i Marocko

Författaren Leïla Slimani har samtalat med kvinnor i sitt forna hemland Marocko om den utbredda dubbelmoralen kring sex. Maria Domellöf-Wik läser en bok om tystnadskultur, smusslande och sexuell frustration.

Sakprosa

Sex och lögner

Leïla Slimani

Översättning: Lotta Riad

Natur och kultur

Leïla Slimani besöker sitt gamla hemland Marocko för att skriva om det ingen pratar högt om, men majoriteten medborgare ändå är smått besatta av: sex. Som i åtrå, ömhet, kåthet och brist på frihet. Som i förnedring och fördömanden.

Den fängslande reportageboken känns fullständigt logisk i efter romandebuten med Adèle, där huvudpersonen är en sexmissbrukande kvinna, och den prisade uppföljaren: Vaggvisa – en dystopisk thriller som klär av det förljugna, franska klassamhället.

På kaféer och i hotellbarer träffar Slimani frihetstörstande marockanska kvinnor ur olika samhällsklasser. Deras berättelser varvas i boken med fakta. Slimani bidrar med skarp samhällskritisk analys och historiska tillbakablickar. Hur landets puritanska sexualmoral förhåller sig till den västerländska modellen, och till islam, diskuteras också.

Landets kvinnor, mödrar, älskarinnor, hustrur och prostituerade tillåts aldrig glömma. Budskapet i den ålderdomliga sexuallagstriftningen, manifesterad i den patriarkala kulturen, hamras in: Kvinnan är fitna, en frestelse. Kvinnan är awra – förbjuden frukt för andra mäns blickar.

LÄS MER: Ruskigt träffsäkert av Leïla Slimani

Kvinnans "renhet" är ett villkor för det heterosexuella äktenskapet, som i sin tur är en förutsättning för att accepteras i offentligheten. Homosexualitet är förbjudet i lag.

Många kämpar med att hantera sin hshuma, skam, och för att undvika att åka fast för sedlighetsbrott. Förbudssamhället har skapat ett utbrett smusslande. Mutor och korruption är vardag, brist på sexualundervisning gör generationer av marockaner sexuellt naiva. En okunskap som ofta kompenseras med en omfattande porr konsumtion i smyg.

Den konstant engagerande boken blottlägger en grasserande dubbelmoral. Byxorna dras ner på en stat som obekymrat fortsätter att utöva sin makt genom att kontrollera kvinnors kroppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.