Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sex går vidare<br>i arkitekttävling

1 170 förslag har krympt till sex. Nu är det klart vilka förslag som går vidare i arkitekttävlingen som avgör hur Stockholms stadsbibliotek kommer att se ut i framtiden.
De sex förslagen, vars skapare fortfarande hålls anonyma, har valts ut av en jury som gått igenom över tusen förslag från hela världen. Stockholms stadsbibliotek, ritat av arkitekten Gunnar Asplund och ett välkänt inslag i stadsbilden, behöver byggas till.
Förslagen som nu går vidare visar på olika sätt hur en tillbyggnad kan fungera tillsammans med Asplundshuset och samtidigt var synlig och arkitektoniskt originell. Bland dem finns idéer om en terrasserad byggnad delvis nedsänkt i Stockholmsåsen bakom ursprungsbyggnaden. Andra tankar är att skapa mer yta och samtidigt göra åsen tillgänglig genom att ge tillbyggnaden ett tak som slingrar sig uppför åsen och som fungerar att gå på. Ett annat förslag går ut på att bygga ett smalt högt hus mot Odenplan som relaterar till omkringliggande 60-talsbyggnader.
I tävlingens andra steg kommer de tävlande arkitekterna att få nya instruktioner om hur deras förslag kan utvecklas. Diskussioner sker i samråd med staden som samtidigt startar en planprocess. Innan årets slut skall juryn ha gjort ett slutgiltigt val. Det nya stadsbiblioteket beräknas stå klart 2013.
Förslagen kan ses på http://www.arkitekt.se/asplund

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.