Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stan Lee blev 95 år gammal. Här syns han 2016 under premiären av filmen Doctor Strange. Bild: Jordan Strauss
Stan Lee blev 95 år gammal. Här syns han 2016 under premiären av filmen Doctor Strange. Bild: Jordan Strauss

Serieskaparen Stan Lee är död

Den amerikanske serietidningsmagnaten blev 95 år gammal.

Nöjessajten TMZ rapporterar att en ambulans körde till Lees hem i Hollywood Hills tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, och att han därefter kördes till sjukhus. Där ska han enligt nöjessajten ha avlidit.

Det senaste året har han drabbats av bland annat lunginflammation och synproblem.

Stan Lee är mest känd som en av skaparna av serieförlaget och superhjälteuniversumet Marvel Comics, som ligger bakom kända som karaktärer som Spindelmannen och Iron Man.

Han har de senaste åren dykt upp på bioduken med jämna mellanrum i så kallade cameos, små filmroller, i de populära Marvel Cinematic Universe-filmerna som handlar om Marvels superhjältar. Under våren har bland annat filmerna Captain Marvel och the Avengers: Infinity War del två premiär.

– Han var kanske den mest betydelsefulla, säger Sture Hegerfors, president för Serieakademien, om Stan Lees inflytande vad gällde att göra superhjältar populära, och fortsätter:

– Förnyelsen av superhjältegenren, den stod Stan Lee för. Han införde en ganska drastisk humor i serierna som dittills hade varit lite allvarligare i tonen,

Spindelmannen är den främsta av de många figurer som Stan Lee hittade på, anser Sture Hegerfors.

– Men jag menar, det är ju ett fantastiskt universum han har skapat och den inspiration som han gav den amerikanska filmvärlden räddade ju mer eller mindre Hollywood under en period.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.