Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Serier: Veckans bästa tips från Netflix och SVT Play

Tv-året 2021 inleds i filosofins och mordgåtans tecken. Vilket känns typiskt efter ett år av prövningar.
Bild: ITV
Bild: ITV

”I mördarens spår 1973” (SVT Play)

22-åriga Jane Tennison (Stefani Martini) är nyexaminerad polis 1973 och hennes första tjänst blir vid Metropolitan Police i Hackney i London. Detta i en tid då kvinnor för första gången började introduceras i poliskåren, om än gradvis och försiktigt. Tennison måste hantera sexism på arbetsplatsen och misstro hemma där familjen inte uppskattar hennes yrkesval. Under vägledning från en något mer erfaren polis får hon hjälpa till i utredningen av mordet på en ung rymling, Julie-Ann Collins. Om namnet Jane Tennison känns igen så är det från den brittiska deckarserien ”I mördarens spår” (”Prime suspect”) där hon spelas av Helen Mirren. Denna serie är en så kallad prequel som visar tiden innan hon blev utredare i nutid.
Bild: BBC
Bild: BBC

”Undercover” (SVT Play)

Maya Cobbina (Sophie Okonedo) återvänder till Storbritannien efter att ha bedrivit en flera år lång kamp för att få ut sin make och en annan fånge från fängelse i USA där de sitter på death row och inväntar dödsstraff. Cobbina är övertygad om deras oskuld och kämpar hårt för att bevisa det. Efter att ha erbjudits den prestigefyllda platsen som riksåklagare – och bli den första svarta personen att inneha titeln – återvänder hon till hemlandet. Väl där grumlas gamla minnen och oklara omständigheter kring makens förflutna dyker upp. Cobbina börjar mer och mer misstänka att maken, som hon träffade tjugo år tidigare, inte alls är den hon trott. Premiär 12 januari.
Bild: Svt
Bild: Svt

”Från Hisingen till Casablanca” (SVT Play)

En bilresa genom Sverige med journalisten Janne Josefsson och taxichauffören Mohammad Lamari? Det låter forcerat men tanken är god: en pessimist och en optimist på ungefär samma ställe i livet, till åldern sett, förenas i ett samtal om åldrandet, livet och döden. Josefsson är av åsikten att livet slutar vid 65 medan Lamari anser att det är då det roliga börjar. Josefsson var länge synonym med ”Uppdrag granskning” där han var en del av redaktionen mellan 2001 och 2018. Men hur länge orkar man – och kan man – ställa makthavare mot väggen? En annan formulering kring samma tanke är: hur stor del av vårt liv och oss själva är vårt yrke? Vad händer då när vi inte längre kan arbeta? Tanker som är värda att utforskas. Premiär 12 januari.
Bild: Netflix
Bild: Netflix

”Night stalker: The hunt for a serial killer” (Netflix)

Det räckte med att trailern släpptes 15 december. Med en mörk och långsam version av Bananaramas ”Cruel summer” och inklippta, korta vittnesmål från offer som beskriver mötet med förövaren skapades en hajp kring den kommande true crime-serien om en av USA:s obehagligaste brottslingar. Ricardo Ramirez, som dubbades till ”The night stalker”, agerade besinningslöst och helt utan mönster. Vem som helst kunde falla offer – vilket minst 13 personer också gjorde mellan 1984 och 1985. Detaljerna är vidriga, Ramirez bakgrund likaså. Detta är inget lätt slötittande. Premiär 13 januari.
Bild: Disney Plus
Bild: Disney Plus

”Wandavision” (Disney Plus)

Är man bekant med Marvels superhjältar känner man till Maximoff (Elizabeth Olsen) och Vision (Paul Bettany). Men till skillnad från flera andra av serieförlagets figurer så har deras bakgrundshistoria inte tydligt berättats – förrän nu. I en perfekt blandning av nostalgiteve och superhjältefilm dessutom. Med roliga referenser från 50-talets familjevänliga sitcoms fram till 80- och 90-talets familjekomedier, visas superhjältarnas hemliga liv som ett vanligt par i villaförorten i USA. Ett roligt grepp som lägger ännu en pusselbit i Marvels evigt expanderade universum. Premiär 15 januari.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.