Serier, fakta, filmer – här är sommarens program i SVT

Sommartid är tv-tid. Och i år har SVT satsat rejält på drama, långfilmer, en ny realityserie med krisande par och ett känslosamt återbesök på Utöya tio år efter massakern.

ANNONS
|

Sommaren är här och snart är det dags för semester med långa och lata dagar. Men intresset för tv sjunker inte bara för att temperaturen stiger i vattnet. Tvärtom. När sommarmörkret kryper in är det många av oss som gillar att sträcka ut sig i tv-soffan med kaffe, läsk eller ölen på behagligt avstånd. SVT:s programdirektör Eva Beckman är stolt över kanalens sommarutbud i år och vågar till och med utlova en ”riktigt härlig tv-sommar” där det finns, som det brukar heta, något för alla.

LÄS MER:”Sommar i P1” – här är hela listan med sommarvärdar

– Här finns förstås klassiker som ”Sommarlov” och ”Allsång på Skansen”, men också mycket sport som vi vet att många längtat efter. Vi lägger också ut en ny serie på SVT Play varje vecka hela sommaren, och så har vi laddat upp med det allra bästa för dokumentärälskaren, säger hon i en övergripande kommentar.

ANNONS

Samtidigt väljer hennes kollega, SVT:s mediedirektör Jan Helin, att lyfta fram ett specifikt och känslosamt guldkorn i sommarens tv-flod.

LÄS MER:Nu kommer boken om Bohusläns blodiga historia

– Ett program som kommer att beröra djupt i sommar är Carina Bergfeldts återvändande till Utöya tio år efter terrorattentatet. Carina var en ung, lovande reporter före Utöya, efter sin rapportering därifrån var hon en annan. Vägen till den klara och inkännande röst i det svenska medialandskapet som är den folkkära Carina Bergfeldt i dag börjar där, i en unikt nära kontakt med sin publik i den svåraste av stunder, säger han.

LÄS MER:Serier: Nya tips från SVT play, Netflix, Viaplay, Disney plus – Vecka 23

Här följer ett axplock ur SVT:s digra sommarsändningar. De flesta program visas både i tablå-tv och på SVT Play – för dem med tillgång till internet under sommaren.

Sommaren på SVT
Bild: ITV

”The Singapore grip” (7 juni)

grade crossed
Väldigt brittisk dramaserie om överklassens behagliga liv i Sydostasien, det vill säga tills de japanska styrkorna anfaller och kastar sig över bland annat Singapore i februari 1942 och allt ställs på ända. Dramat är baserat på
J.G. Farrells Bookerprisvinnande roman med samma namn. Med Luke
Treadaway, Charles Dance, David Morrissey och Elizabeth Tan.
Sommaren på SVT
Bild: Johan Nilsson/TT

”Sommarlov” (14 juni)

grade crossed
SVT:s sommarklassiker och alla sommartrötta småbarnsföräldrars bästa vän återvänder såklart även i sommar. Det sköna sommarlovshänget leds från Malmö av Alexander Hermansson, Ida On, Markus Granseth och Angelika Prick. Och så avslöjas vilken känd person som är årets Sommarskugga.
Sommaren på SVT
Bild: BRUEGGEMAN

”Sommarjazz” (19 juni)

grade crossed
Under sex lördagskvällar (19/6, 26/6, 3/7, 10/7, 17/7 och 24/7) blir det levande jazzmusik, dokumentärer och musikfilmer i SVT2. Medverkar gör bland annat Bohuslän Big Band och Jan Lundgren, men även flera världsstjärnor passerar förbi som Miles Davies, Count Basie, Charlie Parker och Ella Fitzgerald.
Sommaren på SVT
Bild: Daniel Elfvelin/Lerums Tidning

”Midsommarkonsert från Sävelångens strand” (25 juni)

grade crossed
Ju mer Nääs slott i SVT desto bättre! På midsommarafton sänds en konsert från Sävelångens strand med ”musik av både traditionellt och modernt snitt” som SVT uttrycker det. Jag har ingen aning om vem som medverkar och sjunger men det gör inget, vad mig anbelangar kan SVT sätta upp en av sina älgkameror vid Nääs slott, dra igång en livesändning och sedan luta sig tillbaka. Detta är ju något av de vackraste och mest rofyllda områden som finns.
Sommaren på SVT
Bild: Blackmane Media /UR

”Till fots genom Arabien” (27 juni)

grade crossed
Syrien, Kurdistan och Irak har varit skådeplats för några av de senaste decenniernas blodigaste strider. Regionen förknippas med självmordsbombare, död och förödelse. Men detta är också en del av världen som är rik på kulturell mångfald, imponerande landskap och forntida historia. Följ den brittiske upptäcktsresanden, författaren och fotografen Levison Wood när han utforskar Mellanöstern under en 8 000 km lång resa genom 13 länder.
Sommaren på SVT

”Allsång på Skansen” (29 juni)

grade crossed
Lotta Engberg, Liseberg och hela jäkla Göteborg får ursäkta men det finns en anledning till att SVT sopar banan med TV4 i kampen om allsångstittarna år efter år. Visst är det lite småmysigt med Helix i bakgrunden men det går inte att jämföra med SVT:s enastående panoreringar över Waldemarsviken, hamninloppet och Saltsjön. Dessutom kan Sanna Nielsen alltid erbjuda ett snäpp vassare artister än Lotta Engberg.
Sommaren på SVT
Bild: Josua Enblom

”Sex filmer från framtiden” (30 juni)

grade crossed
Hur ser livet ut om 100 år? Sex svenska kortfilmer på temat framtid visas samma kväll i vad SVT beskriver som ”det största kortfilmsprojektet i svensk
filmhistoria”. Filmerna är i alla fall skapade av Patrik Eklund, Pelle Kågerman, Beata Gådeler, Jerry Carlsson, Baker Karim och Hugo Lilja.
Sommaren på SVT
Bild: André Prtic

”Mästaren” säsong 3 (5 juli)

grade crossed
Vad drömde Eva Dahlgren, Josef Fares, Jacob Mühlrad, Shima Niavarani,
Mats Ek och Jonas Hassen Khemiri om som barn? Hur såg deras planerade karriärväg ut och hur gick det i verkligheten? Programserien där bland andra Theodor Kallifatides, Sven Wollter och Agneta Pleijel berättat om sina drivkrafter, kreativa processer och vägval återvänder med sex nya kultuskapare.
Sommaren på SVT
Bild: ITV

”Line of duty” (9 juli)

grade crossed
”Line of duty” följer de brittiska poliserna i antikorruptionsenhet AC-12. Huvudrollerna gör av Martin Compston, Vicky McClure och Adrian Dunbar och den här sjätte säsongen av den hyllade och uppskattade polisserien granskar de kriminalkommissarie Joanne Davidsons (Kelly Macdonald) göranden och låtanden. Finns på SVT Play sedan i maj.
Sommaren på SVT
Bild: Matt Dunham

”Kustpärlans mysterier” (10 juli)

grade crossed
Pearl Nolan (Kerry Godliman) serverar inte bara ostron och havets läckerheter på sin restaurang i den idylliska, brittiska kuststaden Whitstable. Hon löser också små och stora brott. Serien är skapad av norske Øystein Karlsen (”Lilyhammer”, ”Dag” och ”Exit”) och är baserad på Julie Wassmers feelgoodromaner. Något för alla om inte kan få nog av ”Morden i Midsomer”.
Sommaren på SVT

”Vi eller aldrig” (start 13 juli)

grade crossed
Fem kärlekspar från olika delar av Sverige samlas i ett semesterhus för att med hjälp av terapi, parövningar och samtal i smågrupper avgöra om de kan och vill fortsätta tillsammans – eller om det blir bäst för alla att de skiljs åt. Ingen röstas ut, ingen vinner och ingen förlorar. Förhoppningsvis.
Sommaren på SVT
Bild: Kalle Segerbäck /SVT

”Ett par dagar i november - med Jan Troell” (23 juli)

grade crossed
Den hårt arbetande och ständigt aktuelle filmaren Tom Alandh gjorde nyligen en dokumentär om socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt. Nu är han tillbaka med ett porträtt av Jan Troell – den regissören som rakat ihop flest Guldbaggar i Filmsverige och som Tom Aland själv rankar högre än både Ingmar Bergman och Bo Widerberg.
Sommaren på SVT
Bild: TT

”Birgitta Dahls heliga vrede” (8 augusti)

grade crossed
Som riksdagens mångårige talman och miljöminister 1986-1991 är socialdemokraten Birgitta Dahl en av landets mest rutinerade politiker. Under
sina drygt 30 år i riksdagen var Birgitta Dahl med och drev igenom flera av
dagens självklara jämställdhetsreformer: daghem åt alla
barn, förbud mot barnaga och förbud mot våldtäkt inom äktenskapet. Men Birgitta Dahv varv också en omstridd politiker, vilket kommer fram i Henrik von Sydows porträtt.

SVT:S SOMMARUTBUD I KORTHET

Drama

  • 7/6 The Singapore grip.
  • 14/6 The Fall, säsong 1-3.
  • 21/6 Under ytan.
  • 5/7 Escape at Dannemora.
  • 28/6 Syndarnas hus (Harlots), säsong 1-3.
  • 1/7 Kronprinsessan, kungamordet och drottningoffret.
  • 10/7 Kustpärlans mysterier.
  • 11/7 Barnmorskan i East End, säsong 9.
  • 12/7 Babylon Berlin, säsong 2.
  • 13/7 Morden i Midsomer, säsong 22.
  • 19/7 Saknad, aldrig glömd, säsong 1-3.
  • 26/7 Guilt.

Kultur, musik och nöje:

  • 19/6 Sommarjazz, under sex lördagar 19/6, 26/6, 3/7, 10/7, 17/7, 24/7.
  • 25/6 Midsommarkonsert från Nääs slott vid Sävelångens strand.
  • 29/6 Ketanes: Tillsammans.
  • 29/6 Allsång på Skansen.
  • 30/6 2121 – sex kortfilmer.
  • 5/7 Konstsamlarna.
  • 5/7 Mästaren, säsong 3.
  • 8/7 Sommaröppet.
  • 10/7 Hallberg.
  • 14/7 Victoriakonserten.
  • 15/8 Proffs på en dag.

Dokumentär och samhälle

26/6 Diverse dokumentärklassiker.

27/6 Till fots genom Arabien.

30/6 Uppdrag granskning sommar.

4/7 Arica – En svensk giftskandal.

4/7 Jens i vildmarken – Kanada.

4/7 Nya perspektiv.

4/7 Historiska hemligheter 4.

18/7 Generation Utöya.

22/7 Utöya 10 år – Carina Bergfeldt.

23/7 Ett par dagar i november – med Jan Troell.

23/7 Romarrikets avgörande dagar.

25/7 Sierskan.

1/8 Med Monsen på villovägar.

1/8 Bobby – Rätten att älska.

3/8 Medelhavet med Simon Reeve.

8/8 Birgitta Dahls heliga vrede.

Långfilmer (i urval)

  • 12/6 Snowden.
  • 18/6 Charter.
  • 19/6 Patrick.
  • 25/6 Den längsta dagen.
  • 26/6 The Bromley Boys.
  • 2/7 21 Grams.
  • 3/7 Cop Land.
  • 10/7 Jackie.
  • 23/7 Ingenjör Andrées luftfärd.
  • 24/7 My friend Dahmer.
  • 26/ Il Capitano.
  • 31/7 Linas kvällsbok.
  • 7/8 Gook.
  • 14/8 Peace, love & misunderstanding.
  • 21/8 Kungens val.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS