Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I både Selmas jul och i klassikern Karl-Bertil Johnssons julafton så är fattigdomen det största och mest akuta problemet i världen och hjältarna är de som vill göra något åt det. Sagorna utspelar sig i en förgången tid men budskapet talar direkt till oss idag, skriver America Vera Zavala.

America Vera-Zavala: Selmas jul en saga om Sverige idag

Selmas jul är en realistisk tv-serie 2016 med tanke på hur klyftorna ökar i Sverige, skriver America Vera Zavala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Så kom till slut julafton och det sista avsnittet av Selmas jul. För alla oss som följt denna vackra, välskrivna och välspelade julsaga så var det spännande in i det sista. Skulle Selma hitta Tomtens rike och kunna rädda sin familj från vräkning? 

Årets julkalender har varit en gåva till barns fantasi (och till de vuxna som har den kvar). En uppmuntran till alla att se det magiska och övernaturliga i livet. Men samtidigt som hela serien varit en fest av tomtevettingar, flygande getter och magiska portar så var slutet väldigt realistiskt. In genom dörren på julaftonsmorgon kommer Selmas pappa med en osynlig julgran och Selmas mamma tar kärleksfullt ut den osynliga skinkan ur spisen. De vädjar till lillasyster och gammelfarfar om en annan slags fantasi, den fantasi som de fattiga måste försöka bibehålla livet igenom. 

I både Selmas jul och i klassikern Karl-Bertil Johnssons julafton så är fattigdomen det största och mest akuta problemet i världen och hjältarna är de som vill göra något åt det. 

Sagorna utspelar sig i en förgången tid men budskapet talar direkt till oss idag.  
I verklighetens 2016 har ju godisfabrikören som vill förgöra tomten rike valts till president för världens mäktigaste land. Donald Trump gör sig nu redo att ta alla sina guldpengar och flytta in i Vita Huset. 

Under tiden har han utsett ett kabinett som kommer vara det rikaste i modern tid. Det är militärer, miljardärer och bolagsplundrare som kommer att driva USA som ett företag de kommande fyra åren. 

Ett av alla utmärkande drag för gubbarna i den nya regeringen är att de avskyr den stora rörelse som funnits i USA de senaste åren som driver precis den fråga som Selma kämpar för. Det kallas ”living wage” och handlar om att alla ska kunna bo och leva på sin lön. Men i Trumps rike kan ingen tomte i världen hindra det faktum att fler och fler familjer kommer vräkas från sina hem. 

Samma utveckling sker samtidigt i Sverige. Klyftorna ökar och ökar och ökar. I Göteborg lever de välbärgade männen i genomsnitt 9,1 år längre än de fattigaste.  Det märks på familjernas tänder, på utbildningen och på möjligheten till att skapa och bevara ett hem. Selma finns runtomkring oss och även här driver godisfabrikörerna sina frågor.

Mitt i juletider gick Svenskt Näringslivs direktör ut och krävde lägre löner och sämre trygghet för de som tjänar allra minst. Svenskt Näringsliv är Sveriges kanske mäktigaste organisation och det senaste utspelet visar svart på vitt varför vi fortfarande har kvar familjer med samma problem som Selmas. Många medlemmar i Svenskt Näringsliv tjänar helt enkelt pengar på att fattigdom finns och för att tjäna ännu mer pengar behövs ännu fler låginkomsttagare som ökar vinsterna.

I slutändan så räddas Selma inte av tomten utan av Efraim som ger bort sitt hus. Han vill inte att hon ska vara fattig. Och är det något jag önskar mig av nästa år är det att fler är beredda att heja på Selma inte bara i fantasin. Att ta från de rika och ge till de fattiga är ju det finaste som finns.