Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sean Connery är död

Skådespelaren Sean Connery har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 90 år gammal.
– Det är en sorgens dag för de som kände och älskade min far, säger skådespelarens son, Jason Connery, till BBC.

LÄS MER: Sean Connery var en skotsk filmikon

Filmens förste James Bond är borta. Skådespelaren Sean Connery avled i sömnen efter en tids ohälsa. Han befann sig på Bahamas under tiden för dödsfallet, som inträffade natten mot lördag. Han blev 90 år gammal.

LÄS MER: Bond och jag är i karantän

Sean Connery föddes den 25 augusti 1930, i Edinburgh. Hans mamma var städerska och hans pappa lastbilschaufför. Som 18-åring gjorde han en audition till musikalen ”South Pacific” i London och fick till en början en plats i musikalens gosskör. Snart arbetade han sig upp till huvudrollen och efter det följde många år av mindre roller främst på teater.

När författaren Ian Flemings böcker om den brittiska agenten James Bond skulle bli film kom också Sean Connerys stora genombrott. Ian Fleming var inledningsvis tveksam, då han tänkt sig en mer elegant skådespelare som Bond. Men efter premiären av ”Agent 007 med rätt att döda” 1962, var Fleming imponerad och gav James Bond en skottsk-schweizisk bakgrund i senare böcker.

Indiana Jones

Sean Connery spelade rollen som James Bond ytterligare fem gånger innan han hoppade av och ersattes av George Lazenby. När denne tackade nej till att fortsätta gick Connery med på att spela Bond i ytterligare en film, under förutsättning att United Artists finansierade hans nästa film ”Övergreppet”. Under 1980-talet spelade Sean Connery åter James Bond när det gjordes en nyinspelning av ”Never say never again”.

LÄS MER: Spionfilmen och invasionsnojan

1987 fick Sean Connery en Oscar för bästa manliga biroll för filmen ”De omutbara”. Connerys popularitet fortsatte på 1990-talet med filmer som ”Jakten på Röd Oktober”. Han spelade även i Indys far i ”Indiana Jones och det sista korståget”.

Trivdes bra som pensionär

Under 2000-talet har Sean Connery endast medverkat i två filmer ”Vem är Forrester?” och ”The League”. I slutet av 2004 meddelade han att han pensionerat sig från att filma, i samband med att han tog emot det amerikanska filminstitutets ”Lifetime achievement award”.

LÄS MER: Hatt från James Bond värderad till 390 000

När han återigen blev erbjuden att spela Indiana Jones far i den senaste filmen från 2008, tackade Connery nej då han sade sig trivas för bra med att vara pensionär.

De senare åren ägnade han mest åt att spela golf i sina hem i Spanien, Portugal och Karibien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.