Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sean Banan i allvarlig olycka – kraschade med elscooter

Den folkkäre Göteborgsartisten Sean Banan har råkat ut för en allvarlig olycka med elsparkcykel. Vurpan resulterade i flera brutna revben och en bruten fot och skedde dagen innan han skulle ut på sin första turné på ett och ett halvt år. Nu vädjar artisten alla att ta ett gemensamt ansvar.
– Förstör inte för oss andra som också vill köra elsparkcyklar, säger Sean Banan.

LÄS MER: Bara bakåtsträvare kan vara emot elsparkcykel

Som för många artister har pandemin inneburit att Sean Banan inte kunnat genomföra några konserter på ett och ett halvt år. Den 5 augusti skulle det bli ändring på det när den folkkäre artisten äntligen skulle kunna inleda sin första turné sedan pandemins start. Men så, dagen innan, krockade han allvarligt med en elscooter.

– Jag skulle från ett möte till ett annat. Korkad som man var hade man ingen hjälm. Sen vet du hur det är när man har keps på sig och det blåser och att den är på väg att ramla av så får man ju en reflex att ta tag i den så snabbt som möjligt. Gör aldrig det på en elscooter. Jag flög… padam! Berättar Sean Banan.

LÄS MER: Måneskin samarbetar med Iggy Pop

När adrenalinet hade gått ur honom kände han att det var något som var väldigt fel. Han lyckades ta sig till S:t Görans Sjukhus i Stockholm där man kunde konstatera att artisten hade brutit foten samt flera revben.

– Foten och revbenen läker. Det jobbiga var ju turnén. Jag kunde inte avboka den för jag orkar inte vänta ett och ett halvt år till, tills jag får uppträda. Jag vill verkligen träffa mina fans och jag vill verkligen släppa mina nya låtar och sjunga dem, säger Sean Banan.

Uppträde i rullstol

Men inte skulle Sean Banan ställa in. Dagen efter olyckan och sjukhusvistelsen befinner han sig på scen igen i Söderhamn. Dock i rullstol.

– På något sätt måste ju kingen glida in, skämtar Sean Banan och fortsätter:

– Jag har ju varit deppig i ett och ett halvt år på grund av den här coronan och jag orkade inte mer. Jag fick helt enkelt rulla runt på scenen med en hand för den andra höll jag micken i. Jag rullade bara runt i cirklar och sjöng.

LÄS MER: Andra Långgatans skivhandel startar livescen

”Förbjud inte elsparkcyklar!”

Oaktsamhet i trafiken och brist på hjälm kan enkelt sammanfattas som de faktorer som utlöste olyckan under onsdagen. Men enligt Sean Banan finns det absolut ingen anledning att förbjuda eller begränsa elsparkcyklar.

– Sköt det och håll det på ett snyggt sätt. Ha på dig hjälm, parkera dem så de inte blir en trafikfara och följ Martin Melins Instagramkonto så att du får lära dig ett och annat om trafikreglerna, berättar Sean Banan.

Att en hjälm inte flyger av lika lätt som en keps är den skämtsamma anledningen till varför Sean Banan inte kommer åka elscooter utan hjälm i framtiden. Men han menar att det är få som vet vad som faktiskt gäller när man åker detta hippa fordon. Reglerna måste bli tydligare.

– Jag har själv inte varit någon ängel, men jag har heller inte haft någon koll. Jag tycker man ska ha kvar elsparkcyklarna men man behöver tydligare regler och strängare böter.

LÄS MER: Efter krisen – nu går Sveriges enda vinylfabrik på högvarv

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.