Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Se Operans musikalmaraton i efterhand

Ett femtiotal låtar, från 1920-talets "Happy End" till nyskrivna verk. Under fredagen höll Göteborgsoperan ett fyra timmar långt musikalmaraton med välkända favoriter. Artisterna framförde låtar från bland annat "Sound of music", "Kristina från Duvemåla", "Fantomen på operan", "Hair", "Ringaren i Notre Dame" och många många fler.
Här kan du se sändningen.

Helgen skulle egentligen ha varit den sista för vinterns stora musikal på Göteborgsoperan – "Oliver!". Så blev inte fallet. Coronapandemin och dess medföljande restriktioner kom mellan och plötsligt stod Operan med en hel uppsättning musikalartister utan möjlighet att sjunga inför publik.

– Vi ville ta vara på de här artisterna, så då kom den här idén. Urvalet har helt enkelt gått till så att alla artister har fått skicka in sin egna förslag på vad de vill göra och sen har det handlat om att sätta samman det till ett program som fungerar, säger Mats Andersson, programchef på Göteborgsoperan.

"Bara musikal, musikal, musikal"

Resultatet har blivit en musikalkavalkad, där Broadwayklassiker och kända soliststycken avlöser varandra.

När vissa tänker på musikal drar kanske tankarna iväg till stora nummer, med mängder av dansare, orkester och körer. Under en pandemi, där avstånd är a och o, är det förstås inte möjligt.

I stället ackompanjeras artisterna av sju alternerande pianister, ett kompband och en stråkkvartett. Uppträdandena pendlar mellan två scener där det hålls solonummer, duetter och ensembleverk.

– Vi gör detta i tre akter, med en dryg timma per akt och två pauser där vi sänder förinspelat material med vår orkester från stora scen. Fördelen med att vi inte har publik på plats är att vi kan rotera scener så att varje akt kan pågå helt nonstop. Det blir ingen konferencier utan bara musikal, musikal, musikal.

Vad ser du mest fram emot under kvällen?

– Det roligaste med detta är att man har en så härlig, stor gottepåse att ösa ur med de här artisterna. Det gör att det blir en sådan blandning. Vi har även med ett par operasångare, vilket framförallt är bra för de äldre musikalerna med tanke på hur de är skrivna, säger Mats Andersson.

Föreställningen pågick mellan 18.00 - 22.00 under fredagen och sändes direkt på gp.se och på Operans gofilm.se. Den går nu att se i efterhand under en tid framöver.

Vanligtvis brukar musikaler vara stora ensembleverk, där dansare hoppar och springer på varandra. Under Operans musikalmaraton kommer det förstås att fungera en aning annorlunda. Bild: Mats Bäcker
Vanligtvis brukar musikaler vara stora ensembleverk, där dansare hoppar och springer på varandra. Under Operans musikalmaraton kommer det förstås att fungera en aning annorlunda. Bild: Mats Bäcker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.