Se Lars Vilks liv i bilder

Under söndagskvällen utbröt nyheten att Lars Vilks, tillsammans med två poliser, omkommit i en tragisk trafikolycka. I bildspelet ovan har GP samlat ögonblick ur konstnärens liv.

ANNONS
|

Den kontroversiella konstnären och författaren Lars Vilks, 75, är död. Han omkom tillsammans med två poliser i en trafikolycka under söndagen.

”Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater”, sade Carina Persson, regionpolischef i region Syd, i ett pressmeddelande om olyckan.

I bildspelet ovan har GP sammanställt ett urval av ögonblick som definierade Lars Vilks liv.

Lars Vilks har under en längre tid varit en av Sveriges mest kända konstnärer.

ANNONS

1980 började han konstruera verket Nimis i Kullabergs naturreservat, en enorm struktur byggd mestadels av drivved.

1985 förlorades en större del av verket i en brand, men återuppbyggdes senare i en ny form.

Kanske mest uppmärksammad blev han dock för sin serie Muhammedteckningar, i vilket han porträtterade profeten som rondellhund. De ursprungliga teckningarna, tre till antalet, var gjorda med en tuschpenna och i en klottrig stil.

Levt under personskydd

Muhammed-karikatyrerna publicerades i Nerikes Allehanda 2007. Bilderna spred sig, och när de även publicerades i danska Jyllandsposten blev det starten för massiva internationella protester i den arabiska världen där flera länder officiellt fördömer konstverket, något SVT tidigare rapporterat om.

Vilks har sedan dess levt under mordhot, med livvakter vid sin sida i över ett årtionde. När Lars Vilks och hans sambo ville flytta ihop sommaren 2020 sade polisen nej, eftersom polisskyddet dygnet runt inte kunde omfatta ännu en person. Sambon Maj berättade i tidningen Allas i mars i år om hur det är att leva med någon som ständigt står under dödshot:

–Vår samvaro är att gå på en promenad och att sitta på en parkbänk tillsammans. Det är ju inte en kärleksrelation, sade hon till tidningen.

Var kontroversiell

Vilks konstnärskap omgavs mer eller mindre av kontroverser från start. Som en del av den postmoderna konströrelsen såg han sina konceptuella skapelser som en del av ett enda stort allkonstverk. Reaktionerna var en del av verket, ansåg han.

ANNONS

Sina politiska åsikter ville han inte dryfta mer än nödvändigt, trots att han ofta omhuldades av rasistiska organisationer och av Sverigedemokraterna. I en intervju med Aftonbladet 2012 uppgav han att han inte utnyttjade sin rösträtt.

– Man får vara glad för det stöd man får. Men Sverigedemokraterna är en omöjlig politisk hållning för mig. De är ett populistiskt parti, sade han och fortsatte:

– Många tror att jag hatar muslimer och invandrare, men jag har inget problem med människor från andra länder. Jag är själv estländare, sade han.

Terrorattack i Köpenhamn

I samband med ett framträdande i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades.

Lars Vilks resonerade i intervjuer kring att hans ofta provocerande konst inverkat på privatlivet.

– Det ligger självklart i konstens natur att utmana auktoriteter. I mitt fall har en lång rad osannolika omständigheter skapat ett långvarigt och besvärligt läge. Att konstnärer ska utmana är mer en regel än något som jag ska rekommendera, sade han i en intervju med Marianne Lindberg de Geer för Expressen.

Omedelbar sorg efter beskedet

Via sociala medier reagerar nu flera på nyheten om Lars Vilks bortgång. Riksdagsledamoten Hanif Bali minns honom som en ”glad, hjärtlig och varm person”, och uttryckte också sitt medlidande för det svåra liv han levt sedan hoten började.

ANNONS

Sveriges kulturminister Amanda Lind skriver på Twitter att nyheten om konstnärens bortgång är ”outsägligt sorgligt”.

Lars Vilks blev 75 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS