Se Göteborgsoperan förvandlas till Notre Dame

Med animationer på stora skärmar och en scenografi som fortsätter ut mot salongen ska publiken få känslan av att befinna sig inne i katedralen Notre Dame. Några publikplatser finns även på själva scenen.

ANNONS
|

Musikalen Ringaren i Notre Dame, med musik från Disneys film, gjorde stor succé i Danmark. På lördag har den premiär på Göteborgsoperan. För scenografi, ljus-och videodesign står Benjamin La Cour. När han fick uppdraget på Fredericia teater för ett par år sedan var han mer eller mindre nyutexaminerad. Nu kan han välja och vraka bland jobberbjudandena och är bokad till 2020.

– Jag blev otroligt glad för erbjudandet och för den tillit jag möttes av, det fanns en villighet att bryta ramar och till exempel låta scenografin sträcka sig över scenkanten. Jag och regissören, Thomas Agerholm, pratar ofta om att det ska kännas som en film. Det ska vara snabbt och starkt så att publiken sitter på stolskanten och bara vill ha mer, säger han.

ANNONS
Benjamin La Cour har gjort scenografi, ljus- och videodesign till Ringaren i Notre Dame.
Benjamin La Cour har gjort scenografi, ljus- och videodesign till Ringaren i Notre Dame. Bild: Jenny Ingemarsson

Stora LED-skärmar gör de snabba scenbytena möjliga, över orkesterdiket sträcker sig en catwalk mot salongen och under sätena finns nya infrabas-högtalare.

LÄS MER:Quasimodo – en krävande drömroll

Att flytta över produktionen till Göteborgsoperan har inneburit nya möjligheter, som två extra kyrkklockor som inte fick plats i Danmark.

– När man gör en Disneyproduktion får man inte göra en kopia av filmen när det gäller det estetiska, därför måste man hitta sin egen estetik, vi har gjort vår version av Notre Dame, säger Benjamin La Cour.

En målsättning med scenografin har varit att skapa närhet. Riktigt nära kommer den publik som vågar sig på att köpa sittplats på scenen. Den får ta plats bland munkarna (kören), i kyrkbänkar som rör sig och rätt som det är befinner man sig mitt inne i musikalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS