Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Fogelklou i talarstolen. Bild: Björn Lindgren/TT
Jörgen Fogelklou i talarstolen. Bild: Björn Lindgren/TT

Björn Werner: SD:s ”friande” av Fogelklou påminner om en romsk domstol

Åkessons gamla vänskap till kommunalrådet väger visst tyngre än starka indicier om fullfjädrad nazism. Det är patriarkala maktstrukturer som påminner inte så lite om romskt rättsskipning, menar GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”juden är roten till allt ont....men självfallet skall vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som [n-ordet], kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”

”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

”Det mest logiska vore naturligtvis att ta till vapen. Ett snabbt, billigt och effektivt sätt att bli kvitt problemet en gång för alla. Tyvärr är inte alla redo för en sådan drastisk metod.”

Citaten är skrivna mellan 2011 och 2012 på Flashback av användaren ”afghan”. Inget konstigt med det. Flashback forum kokar över av rasistiskt hat. Det är bara det att användaren redan 2005 registrerade sig med mailadressen [email protected] Händelsevis en adress som tillhört SD-kommunalrådet Jörgen Fogelklou. Mycket pekar alltså mot att det västkustens SD-starke man som suttit och nazi-trollat. Personer med 25 år inom underrättelsetjänsten som Aftonbladet pratat med ser ”ingen annan rimlig förklaring”. Fogelklou själv? Han hävdar bestämt att det är en ”fysisk omöjlighet”.

Partiledaren Åkessons gamla vänskap väger visst tyngre än starka indicier om fullfjädrad nazism.

Pikant. Minst sagt. Inte minst eftersom vi vetat detta sen 2016. Ändå sitter Fogelklou kvar vid posten, åtnjutande partiledningens förtroende. Så sent som igår, fem år senare, kom svaret från partiets internutredning, som tvingats fram efter att Aftonbladet väckte frågan till liv i våras. Svaret är nästan lika diffust som hans eget. För trots att det med partiets egna ord finns ”starka indicier” som knyter Fogelklou till Flashback-kontot går det inte enligt partiet inte styrka att inläggen är hans. Det räcker visst. Han får sitta kvar.

Det är en rättslogik som påminner inte så lite om fenomenet romska domstolar (Romani kris) som debatterades i somras. Ett patriarkalt rättsväsende i vissa romska samhällen organiserat efter status och makt snarare än rättsstatliga principer, som styr och ställer över människors liv i en snäv kulturell gemenskap. Som om SD:s uppgift i detta fall, som en domstol, skulle vara att bedöma om det är ställt utom rimligt tvivel att någon har begått brottet. Men det är inte deras uppgift att avgöra. Det är domstolarnas.

LÄS MER: Fogelklou frias efter intern utredning

SD:s uppgift är att avgöra om de har fortsatt förtroende för Fogelklou som politiker – trots att det finns goda skäl att misstänka att han för bara knappt 10 år skrev saker så groteska att de får rektor Hamids famösa dubbelliv att blekna. Det är också exakt vad de med sitt beslut visar att de har. Partiledaren Åkessons gamla vänskap väger visst tyngre än starka indicier om fullfjädrad nazism. Och vad är väl några såna gamla anklagelser mot de tjusiga opinionssiffror som västkustavdelningen kunnat visa upp sista tiden. Trots att kommunalrådet alltså under perioden varit anklagad för regelrätta nazistiska uttalanden. Det är vad SD egentligen säger när de ”friar” Jörgen Fogelklou och låter honom fortsätta arbeta.

I sommar upprördes vi med rätta av bevakningen kring romska, patriarkala skuggdomstolar i Skåne. När Sverigedemokraterna agerar på samma sätt rycker de flesta väljarna axlarna. Det tyder tyvärr på att partiet gör helt rätt bedömning här.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER: Recension: ”Allt kommer att bli bra” av Jonas Sjöstedt och Jessica Nordin

LÄS MER: Stockholmarnas statusjakt – finns det något mer kokett?

LÄS MER: Äntligen vill vi förstå Tindermännen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.