SD:s försök att kalla public service-cheferna till riksdagen är historiskt unikt

Sverigedemokraterna försökte kalla upp public service-cheferna till riksdagens kulturutskott eftersom de anser att enskilda program varit partiska. Nu blev det inte så. Men Emanuel Karlsten undrar om det vi sett är en försmak på hur det kommer bli i framtidens SD-Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna försökte kalla upp SVT, SR och UR till riksdagens kulturutskott. Där skulle de frågas ut, ställas till svars, kanske läxas upp för sitt innehåll. Det vet vi inte, för kravet röstades ner av övriga partier. Frågan som dröjer sig kvar är: Är det såhär det kommer bli i framtidens SD-Sverige?

Det är historiskt unikt i Sverige. Vi får leta oss ut bland Europas mer auktoritära regimer för att hitta något liknande.

LÄS MER:SD ville kalla SVT-chefer till riksdagen

Jag vet inte om det är tydligt hur unik händelsen är. Inte att ha åsikter om mediers innehåll, inte heller att göra utspel om det. Men att riksdagsparti tror att man kan använda kulturutskottet för att läxa upp oberoende, journalistiska medier? Det är historiskt unikt i Sverige. Vi får leta oss ut bland Europas mer auktoritära regimer för att hitta något liknande. Ungern, Polen, Ryssland. Där har politiker gått in och direkt eller indirekt styrt medier. Men Sverige?

ANNONS

Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för SD, menar att det var rimligt eftersom Public service-bolagen inte klarar av sitt uppdrag. Han hänvisar till att "många i sociala medier” tycker så. Det skulle därför kunna ses som ett frieri till twittrare och kollapsromantiker på ständig jakt efter anekdotiska bevis om att SVT gynnar vänstern. Ett symboliskt utspel för att visa samma grupp – sin väljarbas? – att man inte bara sitter tyst under utskottsmöten. Man gör sig hörd, man ställer till svars, man agerar! Så kan man agera om man är ett parti i marginalen, men Sverigedemokraterna är nu ett av Sverige största partier. Då blir varje sådant utspel inte ett slag mot etablissemanget, utan mot demokratin.

Det SD förklarar med sitt utspel är att partier ska kunna utöva inflytande direkt på innehållsskapare. Att partier ska kunna styra vad som är rimliga eller orimliga journalistiska val. Vem som är misshaglig eller godkänd. Inte på en strategisk nivå, utan på en operativ.

LÄS MER:Goda intentioner har öppnat för kultur i nationens tjänst

LÄS MER:Föreställ er det som kommer bli bättre med SD-märkt kulturpolitik

Det SD skapar med sitt utspel, är exakt det de säger sig vilja motverka: Att medier skaffar partipolitiska jäv.

Journalistiken ska aldrig behöva böja sig för makthavare. Medier ska inte behöva censurera sig själva på grund av rädsla för repressalier. Ska man ens behöva säga det i det här landet? Är det inte självklart vad det öppnar för?

ANNONS

Utvecklingen är exakt den public service själva fruktade när finansiering gick från licens till skattsedel. Och det är exakt detta som är anledningen till att public service fått extra skydd från staten: SVT, UR och SR ägs inte direkt av staten, utan genom en stiftelse som i sin tur utser styrelsen för varje bolag. Just för att politiker åtminstone skulle ha två steg mellan sig och innehållskaparna. Just för att det aldrig ska finnas någon misstanke om patipolitiska jäv.

LÄS MER:Inte oproblematiskt för intellektuella att verka i Mattias Karlssons tankesmedja

Ska det upphöra nu?

Ska det upphöra i Sverigedemokraternas Sverige?

Det som händer under torsdagen är exempellöst. Låt oss hoppas att det var ett misstag i arbetet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS