Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Scooters eldbil åkte längs ett öde Avenyn

Under helgen släppte den tyska technogruppen Scooter sin nya musikvideon – ”FCK 2020”. Där syns bandet, som slog igenom på 1990-talet, åka upp och ner längs Avenyn i en eldsprutande Ford.
– Det var helt tomt, som en zombieapokalyps. Men du vet det är Göteborg en lördagsmorgon. Så ser det ut här. Det är ju inte New York, säger Patric Ullaeus, regissören bakom musikvideon.

I Papyrus gamla lokaler i Mölndal har regissören Patric Ullaeus sin bas. Genom åren har han gjort mängder med musikvideos för stora artister. Men i år har det sett annorlunda ut.

Av naturliga skäl har alla internationella band ställt in sina bokningar och Patric Ullaeus har fått fokusera på sina svenska kontakter. Men så plötsligt kom ett samtal från några gamla vänner – Scooter.

– Scooter är ett sånt band... det kanske var femton år sedan jag jobbade med dem sist. Det här var en orolig skön comeback. Musikvideon har ju redan fått över en miljon visningar också, så det var nog många som kände så.

LÄS MER: Scooters H.P. Baxxter dök upp på nya restaurangen Tavolo

Det var faktiskt arton år sedan Patric Ullaeus gjorde musikvideo för det tyska kultbandet. Bandet som slog igenom på 1990-talet har lyst något med sin frånvaro i det breda musiksegmentet under det senaste decenniet. Åtminstone i Sverige.

Det var ett kärt återseende. Inte minst för att Ullaeus nu kunde ringa till sina kontakter runt om i Göteborg och erbjuda arbete.

– Det var så skoj. Ringa och bara ”ta hit alla högtalare ni kan hitta” och fixa pyron, det är ju de som brukar göra era nyårsfyrverkerier. De har inte haft något att göra under det här året. Alla blev glada och jag tror att det syns.

Anna G Jansson koreograferade

En av dem som fick jobb är den frilansande dansaren och koreografen Anna G Jansson. När samtalet kom var det snabba puckar. På studs fick hon ringa in tre dansare från Dansforum och sätta samman en koreografi.

– Först var det lite panik – ”hur ska jag få ihop detta?” Men det gick mycket bättre än förväntat. Allt flöt på superbra, säger Anna G Jansson.

LÄS MER: Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

Så du får en låt av det gamla 90-tals technobandet Scooter med texten ”Fuck 2020”. Hur tänker du när du ska göra dans till det?

– Musiken är ganska mycket puls. Det är hårda beats och det gäller att bara kötta. Sen tänker jag att alla nog känner ”fuck 2020”. Det har verkligen varit ett utmanande år. Där får man säga att de träffade rätt.

Hur var det själv att få göra en sån här sak igen?

– Man var i en liten hög av glädje av att åter få vara i en kreativ miljö med musik och dans.

Bilen byggdes av finländska tv-kändisar

Elden sprutar ur den specialbyggda bilen när den åker längs Göteborgs gator. Den är utsmyckad med ord och meningar som ”Scooter” och ”God save the rave”. Bilen kommer från Finland och är framtagen av Latela. En grupp bilentusiaster som har blivit riktigt populära. Inte minst på grund av det reality-program som gått på finska tv-kanalen Yle i flera säsonger.

– De killarna som har byggt lastbilen. De är kändare än Scooter, påpekar Patric Ullaeus.

Deras status blev också tydlig under inspelning. För med bilen följde ett tv-team från Discovery Finland som gör ett reportage om Latela och processen.

– Så då kom det gänget med. Sen åker vi till hotellet och vad händer då? Jo, då möts vi av ett filmteam från Berlin som gör en dokumentärfilm om Scooter. Det var helt galet, säger Patric Ullaeus.

Fakta: Scooter

Scooter startade 1993 och har sålt över 30 miljoner skivor, vilket gör dem till en av Tysklands främsta musikgrupper genom alla tider.

1999 släppte bandet låten ”Faster Harder Scooter” som rönte stora framgångar i Sverige där den hamnade topp tre på Sverigetopplistan.

Gruppens konstanta frontfigur har sedan starten varit H P Baxxter.

Nu är de aktuella med nya singeln och videon ”FCK 2020”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.